Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με σκληρή στάση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας

Με σκληρή στάση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Μνημόνιο, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Με τα δυο πιο καυτά θέματα στη βαλίτσα του θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να μην έχει στην ατζέντα της τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι το θέμα θα τεθεί έστω και στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών.

Έτσι, από τη μία ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων, που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου από την πλευρά της Ελλάδας, προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατος την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των δύο δεσμεύσεων των εταίρων, δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της γενναίας αναδιάρθρωσης του χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ, θα βρεθούν και τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία τον τελευταίο καιρό διαρρέονται σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση από κύκλους του Βερολίνου, με τον κ. Τσίπρα να ζητά από τη γερμανίδα Καγκελάριο να μην ναρκοθετείται η ελληνική προσπάθεια, εφόσον αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η τήρηση της συμφωνίας.

Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα δεν είναι άλλο από το προσφυγικό, που αποτελεί και το κυρίως μενού της Συνόδου Κορυφής.

Η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών.

Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Επιπλέον, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Όπως προέκυπτε και από αυτή την διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.

Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με την Άνγκελα Μέρκελ να «καθαρίσει» το τοπίο, ενόψει τόσο της Συνόδου, όσο και του ταξιδιού της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Άγκυρα, θέτοντας τρεις βασικούς άξονες της ελληνικής πλευράς:

Για την Ελλάδα, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης θα πρέπει να γίνεται απευθείας από τα παράλια της Τουρκίας, όπου φτάνουν οι πρόσφυγες, προσπαθώντας εν συνεχεία να περάσουν το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά.

Έτσι, αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου θα σταματήσει να αποτελεί το Ανατολικό Αιγαίο υγρό τάφο μεταναστών κι προσφύγων.

Το δεύτερο θέμα ου έθεσε προς τη γερμανίδα Καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας είναι η αναγνώριση ως προσφύγων και των Αφγανών, οι οποίοι αποτελούν μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές και προέρχονται επίσης από εμπόλεμες ζώνες.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πέραν τούτων ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών τα επιχειρήματα με τα οποία θα επιχειρήσει να αποδομήσει την προσπάθεια της Καγκελαρίας της Γερμανίας να καταστήσει το πρόβλημα του προσφυγικού ως ένα αμιγώς… ελληνοτουρκικό ζήτημα, εξηγώντας για ποιους λόγους το θέμα των κοινών περιπολιών στο ανατολικό Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία αφενός δεν αποτελεί λύση αφετέρου δεν τίθεται καν επί τάπητος από την ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται και το… διπλωματικό επεισόδιο με τη σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία γνωρίζουν ότι το έδαφος στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι στρωμένο με… ροδοπέταλα, καθώς χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα επιχειρήσουν να ρίξουν όλο το βάρος του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Για αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει έχοντας αποκλείσει το θέμα των κοινών περιπολιών, να υπογραμμίσει εμφατικά τη διεθνή και πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την υποχρέωση της Ευρώπης να σταθεί αλληλέγγυα στην αναλογική απορρόφησή τους.

Σχετικά άρθρα