Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγώνας δρόμου για να «τσακώσουν» το χρήμα στα ισοδύναμα – Ποια εξετάζουν

Αγώνας δρόμου για να «τσακώσουν» το χρήμα στα ισοδύναμα – Ποια εξετάζουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Μνημόνιο, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Φορολογία,

Την απόλυτη ισορροπία στη διελκυστίνδα του φορτίου των προαπαιτούμενων που πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και τη δεξαμενή των ισοδύναμων για να ισοσκελίσουν τα βάρη που φέρνει η συμφωνία με τους πιστωτές επιχειρούν πλέον να βρουν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Πρωταρχικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ομαλοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και μέσα και από την ανακεφαλαιοποίηση να ανακτηθεί η ρευστότητα, να απομειωθεί το χρέος και να βγει η χώρα στις αγορές.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του τη Δευτέρα προανήγγειλε το πάγωμα στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες στο tribune θα έχει ως στόχο την ελάφρυνση των σκληρών μέτρων με παράλληλο αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Το οικονομικό επιτελείο έχοντας πάρει τη σχετική εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έχει δώσει τα «σχετικά» ραβασάκια στον πρωθυπουργό με τα ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πλέον σκληρές πτυχές του μνημονίου.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα μπορεί να κινηθεί τόσο στο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα η κυβέρνηση και οι οποίοι επιδέχονται βελτιωτικών κινήσεων, ακόμα και εμπλουτισμό τους.

Κοινή τους συνισταμένη αποτελεί η εξεύρεση σημαντικών πόρων από πηγές που μπορούν να εισφέρουν στον κρατικό κορβανά, ώστε να ελαφρυνθούν τα συνήθη υποζύγια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τα εν λόγω συμφέροντα θα είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ώστε να επικρατήσουν αυτά τα μέτρα σε βάρος άλλων που θίγουν τους μη έχοντες.

«Κάτι αντίστοιχο εξάλλου είχε συμβεί και με την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα που φέρεται να έχουν πέσει ως προτάσεις από το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών είναι τα εξής:

– Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εθνικές οδούς, γέφυρες και υποθαλάσσιες σήραγγες. Για το συγκεκριμένο φόρο το ύψος του εξετάζεται να εξαρτάται από την πορεία χρηματοδότησης του έργου με δημόσιους πόρους, ενώ έχουν ήδη γίνει οι σχετικές μελέτες για κερδοφόρες επιχειρήσεις στον χώρο αυτό.

– Υιοθέτηση φόρου με προοδευτική κλίμακα για την τεράστια περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Το μοντέλο που μελετάται είναι εκείνο του φόρου «Ivie», όπως εφαρμόστηκε στην Ιταλία που επιβλήθηκε επί Μόντι το 2011. Παράλληλα, εξετάζεται συμψηφισμός με τη φορολογία περιουσίας του κράτους στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Οι δε δείκτες που θα εφαρμοστούν θα κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 3%.

– Φορολόγηση των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό. Εξετάζεται το πώς θα μπορέσουν να φορολογηθούν καταθέσεις, αμοιβαία, ομόλογα, μετοχές και άλλες προϊόντα, ενώ προβλέπεται η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού.

– Θέσπιση ΦΠΑ στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Εκεί μπορούν να ενταχθούν πράξεις όπως η αγοραπωλησία μετοχών, μεριδίων εταιριών και εξαγορές.

– Έκτακτη εισφορά στις ενδοομιλικές συναλλαγές με επίκεντρο όσες διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας κια χώρων του εξωτερικού.

– Έκτακτη εισφορά επί των ακαθάριστων εσόδων πολυχώρων διασκέδασης ή πολυκαταστημάτων. Το οικονομικό επιτελείο έχει εστιάσει σε επιχειρήσεις τύπου Mall και σε κινηματογράφους Multiplex, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι.

– Έκτακτη εισφορά στα ακαθάριστα έσοδα των ΕΛΤΑ, τα οποία σημειώνουν ιδιαίτερη κερδοφορία και το 2014 τα ακαθάριστα έσοδά τους ξεπέρασαν τα 350.000.000 ευρώ.

– Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που κατέχουν «στόλο» ΙΧ αυτοκινήτων. Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιχειρήσεις που κατέχουν αυτοκίνητα αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

– Έκτακτη εισφορά ή φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών παιγνίων. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπ΄ρχει άπλετος χώρος για άντληση πόρων από εταιρίες στοιχημάτων και ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ εκτιμάται ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις τύπου πρακτορείων ΟΠΑΠ.

– Αύξηση από 5 έως και 10% της φορολογίας των επιχειρήσεων VLT, δηλαδή βίντεο και λοταρίες του ΟΠΑΠ. Ο κολοσσός έχει σχέδιο ανάπτυξης 660 καταστημάτων τέτοιου είδους και το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί η φορολόγηση να φτάνει μέχρι και το 40%. Η συγκεκριμένη κίνηση ωστόσο προϋποθέτει την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και ΟΠΑΠ, ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Σχετικά άρθρα