Ήταν ένα ταξίδι που τα συνδύασε όλα: την αμηχανία αλλά ταυτοχρόνως και την αυθεντικότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα λόγω του ότι για πρώτη φορά παρίστατο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σε τόσο υψηλής σημασίας fora και σημαίνουσες συναντήσεις με διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες.
Τη βαρύτητα των επαφών του με πρόσωπα παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως οι Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι, Μπαν Κι Μουν που ορίζουν το παιχνίδι στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
Την αίγλη τής τετ α τετ συνομιλίας του με τον Μπιλ Κλίντον όπου -παρά τα πολλαπλώς εγνωσμένα αδύναμα σημεία της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα εκεί- έδωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να δώσει προς τα έξω την εικόνα ενός ισότιμου συνομιλητή προερχόμενου από μια χώρα που κουτσά-στραβά προσπαθεί ξανά να σταθεί στα πόδια της στο διεθνές στερέωμα.
Και μεταξύ πολλών άλλων, την ανάδειξη της υπόθεσης της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ως μιας μείζονος εθνικού χαρακτήρα υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας αφενός τον υποστηρικτικό ρόλο της Αμερικής και διασφαλίζοντας αφετέρου τις προϋποθέσεις ώστε η ωρίμανσή της στα διεθνή κέντρα των αποφάσεων να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της διαδικασίας αυτής της ειλημμένης υπόσχεσης των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας.
Η αμερικανική πλευρά δεν πίστεψε από την αρχή ότι ο Τσίπρας θα μπορέσει να αποδειχτεί πρωθυπουργός μακράς διάρκειας.
Ομως οι επιτυχημένοι πολιτικοί ελιγμοί του κατά τη διάρκεια των τελευταίων εφτά μηνών, με αποκορύφωμα τη νέα -τρίτη κατά σειρά- εκλογική του νίκη, τείνουν σταδιακά να τον εδραιώσουν ως τον πολιτικό πάνω στον οποίο προσωποποιείται η γνωστή αμερικανική φράση παραφρασμένη σε «take him or leave him».
Στην προκειμένη περίπτωση οι Αμερικανοί, ακόμα κι αν δεν τους αρέσει ο Τσίπρας, έχουν αναγκαστεί να τον συμπαθήσουν γιατί ξέρουν καλά ότι «έπειτα από αυτόν θα ακολουθήσει το χάος» όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας σε ένα πολιτικό σκηνικό πλήρους αποσταθεροποίησης με την Κεντροαριστερά κατακερματισμένη και την Κεντροδεξιά να οδεύει προς έναν αντίστοιχο πολυκερματισμό, λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
Αν κάτι επιβεβαιώθηκε από το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η εκτίμηση της αμερικανικής ηγεσίας ότι ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός συνιστά την τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να αποφύγει την ολοκληρωτική πολιτική της αποσταθεροποίηση, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει την οικονομία της σε ξαφνικό θάνατο.
Γι’ αυτό και, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι -τόσο οι Αμερικανοί όσο και άλλων εθνικοτήτων που αποτελούν γεωστρατηγικά «δορυφόρους» της Αμερικής- ζήτησαν κατά τις συναντήσεις του μαζί τους να δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους πιστωτές της.
Σειρά ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων συνομολογούν άλλωστε στις off the record συζητήσεις τους ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για τρίτη φορά.
Και για να μη συμβεί αυτό δύο προϋποθέσεις υπάρχουν, σύμφωνα με καθ’ όλα αξιόπιστη πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σε Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον: η πρώτη είναι να το θέλει η Αθήνα και η δεύτερη να το θέλει και η Ευρώπη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεν πρώτη θα πρέπει να περάσει άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα στο όνομα των μεταρρυθμίσεων (οι οποίες παρεμπιπτόντως σπανίως προσδιορίζονται με ακρίβεια) και η δε δεύτερη -δηλαδή η Ευρώπη- να μην επιχειρήσει να θέτει διαρκώς προσκόμματα, θέτοντας διαρκώς νέα προαπαιτούμενα πάνω στο τραπέζι που θα εμποδίσουν την πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Η αξιολόγηση
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη φέρεται να εισέπραξε μια πολύ σημαντική δέσμευση: ότι αν η ελληνική πλευρά φανεί συνεπής, τότε και η πλευρά των δανειστών και εταίρων θα είναι επίσης.
Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, οι ΗΠΑ θα μεριμνήσουν ώστε η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα να μην αργήσει πέραν των αρχών του επόμενου έτους.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κατά την τελευταία ημέρα των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων απαιτήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση είπε:
«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για μια στρατηγική επιχείρηση πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης διά αυτής της πλαγίας οδού, τότε τι να πω; Ας ζωστούμε με εκρηκτικά και να πάμε όλοι μαζί να ανατιναχτούμε».
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ότι «η κυβέρνηση θα κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα αμέσως, εδώ και τώρα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη σε συνομιλία του με την «Εφ.Συν.» παραδέχτηκε τις πιέσεις που ισχυρά οικονομικά κέντρα ασκούν, ώστε να εξαναγκάσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια μορφή οικουμενικής κυβέρνησης.
Η «Εφ.Συν.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως μια τέτοια διεργασία είναι σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που εξηγεί τους λόγους να αποφευχθούν τυχόν -τεχνητά ή μη- «βραχυκυκλώματα» κατά τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.
Η φράση του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας στους ομογενείς, ότι «τους τελευταίους εφτά μήνες η αμερικανική κυβέρνηση μας στήριξε περισσότερο απ’ ό,τι οι Βρυξέλλες», δίνει ένα πολύ ηχηρό στίγμα του ανοίγματος του Ελληνα πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ.
Ενα άνοιγμα που όπως λένε οι επαΐοντες «θα συνεχιστεί με πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς» το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την έλευση του Τζον Κέρι στην Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο.