Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλώνει τη Κεντροαριστερά ο Τσίπρας για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

Αλώνει τη Κεντροαριστερά ο Τσίπρας για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημοκρατική Παράταξη, Κώστας Λαλιώτης, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Έχοντας κριθεί τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο από τον ελληνικό λαό με εμβληματικά ποσοστά ο Αλέξης Τσίπρας βάζει μπροστά το σχέδιο άλωσης της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Το σχέδιό του έγινε εμφανές από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής, αλλά έχει αρχίσει να διαφαίνεται καιρό τώρα.

Ο αρχικός και προφανής στόχος είναι η ενίσχηση της κοινοβουλευτικής ισχύος της κυβέρνησης μέσα από το άνοιγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενόψει των δύσκολων κοινοβουλευτικών δοκιμασιών που έρχονται το προσεχές διάστημα με τα ασφυκτικά από το πρόγραμμα διάσωσης χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί δίαυλο επικοιωνίας της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου και έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νέο πόλο της Κεντροαριστεράς, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς έχουν τεθεί επί τάπητος σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αυτός είναι ωστόσο μόνο ένας βραχυπρόθεσμος στόχος, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η «μεγάλη εικόνα» για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μέσα από την όσμωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με αυτές της Αριστεράς να κοπούν οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατίας και της Δεξιάς τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από την πολιτική απομόνωση της Δεξιάς και εν γένει των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην Ελλάδα Νέα Δημοκρατία), ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει εκ νέου ένα σκληρό δικομματισμό, επενδύοντας στο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο όπως έχει δείξει η πρόσφατη πολιτική ιστορία στάθηκε ικανό να κερδίσει τρεις πολύ σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έντονο κλίμα αμφισβήτησης και εσωτερικών προβλημάτων.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι το μείζον διακύβευμα στο εν λόγω εγχείρημα είναι ο νέος φορέας που θα περικλείει όλες τις δυνάμεις του πολιτικού φάσματος και φυσικά θα εκφράζει μαζικά τις κοινωνικές τους βάσεις από την Σοσιαλδημοκρατία μέχρι και τη ριζοσπαστική Αριστερά, να μην «κληρονομήσει» τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, στο στενό πυρήνα του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι η επερχόμενη υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου θα αποτελεί φθοροποιό παράγοντα στο πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται από τώρα το έδαφος για την επόμενη ημέρα.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθούν τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας και στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς στη συνέντευξή του στα Νέα, όπου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης». Ο κ. Παππάς, εν πολλοίς έθεσε τους όρους της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης είναι ένας συνεχής στόχος μας».

Πέραν τούτου, ο κ. Παππάς επιχείρησε για ακόμη μία φορά να «ενοχλήσει» τα αντανακλαστική των κεντροαριστερών δυνάμεων, σχολιάζοντας με νόημα ότι «μένει να ξεκαθαριστεί αν θέλει να οριοθετηθεί από την τακτική των τελευταίων ετών της ταύτισης με την ακραία φιλελεύθερη Δεξιά». Μάλιστα τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοπόρα δύναμη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο», επισημαίνοντας ότι «θέλει να επηρεάζει και τους όμορους πολιτικούς χώρους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Θα ήταν ευτυχής έργον αν η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έβαζε τέλος σε αυτό που εδώ και δύο δεκαετίες εύστοχα έχουμε ονομάσει νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Τη συναίνεση που αποτυπώθηκε στις συνθήκες της ΕΕ και εφαρμόστηκε από μεγάλους συνασπισμούς συνεργασίας με τη Δεξιά, γέννησε την κρίση και έφτιαξε ένα ατελές θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη».

Παράλληλα με την επεξεργασία αυτών των σεναρίων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μεταφέρει το πολιτικό παιχνίδι των συσχετισμών και στο εξωτερικό, όπου επιδιώκει την καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησής του και της Κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες οι επαφές και οι συνομιλίες του περιελάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά εκπροσώπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας: τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Τζιάνι Πιτέλα.

Πέραν τούτου, έντονη είναι και η «πράσινη» απόχρωση στην άρτι σχηματισθείσα κυβέρνηση, με την υπουργοποίηση τριών πρώην μελών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Θεοδώρα Τζάγκρη, Μ Μπόλαρης και Π. Κουρουμπλής στη θέση του πρώτου τη τάξει υπουργού). Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα, όπως και η αναβάθμιση του Χρ. Σπίρτζη, ερμηνεύθηκε ως σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πασοκογενείς ψηφοφόρους.

Σχετικά άρθρα