Την αναγκαιότητα να απομειωθεί το ελληνικό χρέος, το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της όποιας συζήτησης για επαναφορά της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο άτυπο ντιμπέιτ με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Global Clinton Initiative.
Το εξαήμερο σαφάρι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ με στόχο την διεύρυνση των συμμαχιών απέναντι στο σκληρό πυρήνα της λιτότητας και τους αρνητές τις απομείωσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη και το «champions league» της διεθνούς διπλωματίας που δεν είναι άλλο από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιχείρησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προερχόμενους και από την ομογενειακή κοινότητα για τους στόχους της νέας κυβέρνησης και τους βασικούς πυλώνες που έχει θέσει ενόψει της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε τις θέσεις αυτές σε τρία σημεία: Κυβερνητική σταθερότητα, απομείωση χρέους και προσέλκυση επενδύσεων σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στη χώρα, μέσα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία εξασφάλισε για τη χώρα στις 13 Ιουλίου, παραδεχόμενος ότι έχει δυσκολίες αλλά θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό. Επιπλέον, επιχείρησε να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα σταθερότητας προς τους ξένους επενδυτές, διαμηνύοντας με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες του κόσμου για επενδύσεις.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και εάν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση. Χαρακτήρισε το προηγούμενο Μνημόνιο κακή συνταγή, τονίζοντας ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε» σημείωσε «ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης, γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική» και πρόσθεσε: «Τώρα, πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
«Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξη Κλίντον προς την Ελλάδα
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.
Ο κ. Τσίπρας , απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας, είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό.
«Η Ελλάδα» τόνισε «θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στο μέλλον. Η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας και αυτό γίνεται μόνο εάν ξεπεράσει την κρίση»υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσιάστηκε με ισχυρή βούληση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών στο δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων.
«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «είναι προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία». Μίλησε για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να χρησιμοποιηθεί προς το καλό της Ελλάδας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο κ. Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και για να δημιουργηθεί μια φιλική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές. Απαντωντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κλίντον, εάν οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν, στους τομείς της φορολογίας, και της δικαιοσύνης. Είπε ότι πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, και αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, κατέθεσε την πρότασή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δοθεί ξανά αυτό το δώρο από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι «είναι ανάγκη να γίνουν τώρα και όχι σε μελλοντικό χρόνο, ενώ κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς αλλά και όλο τον κόσμο, να υποστηρίξουν το ξανα-κτίσιμο της Ελλάδας. Είμαι εδώ, τόνισε, για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Είναι επίσης ανάγκη» συμπλήρωσε «να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια».
Της τηλεμαχίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, η οποία προλόγισε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και μεταδόθηκε live από το CNN, είχε προηγηθεί το ντιμπέιτ της επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόσεφ Στίγκλιτς και ακολούθησε αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στο κοινό αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
Μπαράζ επαφών με κορωνίδα τον Μπαράκ Ομπάμα
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει σημαντικές επαφές με ηγέτες ξένων κρατών, με αντικείμενο τόσο την εξέλιξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, όσο και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο θα συζητήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Το ενδιαφέρον όλων ωστόσο στρέφεται στην δεξίωση που θα παραχωρήσει για τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών ο Μπαράκ Ομπάμα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές να καταβάλουν αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή για μία συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών τετ α τετ.