Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα βαθιά και με το βλέμμα στην Άγκυρα για το προσφυγικό ο Τσίπρας

Στα βαθιά και με το βλέμμα στην Άγκυρα για το προσφυγικό ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής,

Στην πρώτη μεγάλη μάχη, λίγες ώρες μόνο μετά την ανάληψη εκ νέου της πρωθυπουργίας της χώρας, ρίχνεται ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, θα θέσει στο επίκεντρο την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία των χωρών του Νότου για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως επίσης και να επαναλάβει πως πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα, πάγια θέση του Αλέξη Τσίπρα η οποία πλέον ένεκα και της έκρηξης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που διαχέονται σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα στο οποίο καλείται να εφιστήσει την προσοχή του ο Αλέξης Τσίπρας και να προτάξει μία ξεκάθαρη εθνική πολιτική, έχει να κάνει με την χθεσινή πρόταση της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει μόνη της τα θαλάσσια σύνορα και αυτό θα πρέπει να γίνει μςε τη συνδρομή της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο από διπλωματικούς κυκλους ότι θα επιχειρηθεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον τουρκικό επεκτατισμό και να αποτελέσει πολιορκητικό κριό ώστε η Άγκυρα να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στις θαλάσσιες περιοχές που θα είναι υπό τον κοινό έλεγχο.

Η εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδος διεξάγεται στην υπερψήφιση της πρότασης της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία με ποσόστωση στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ωστόσο όπως αναμενόταν δεν πέρασε ομόφωνα αλλά καταψηφίστηκε από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εξαπέλυσαν μύδρους κατά της Ελλάδας(Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ουγγαρία).

Βάση της απόφασης αυτής από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες, με την εν λόγω διαδικασία να αποδεικνύει το διχασμό που επικρατεί ως προς την αντιμετώπιση αυτού του καίριου ζητήματος.

Στόχος της σημερινής Συνόδου ωστόσο είναι να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα και να υιοθετηθεί μία κοινή μακρόπνοη πολιτική για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς η μετεγκατάσταση των 120.000 ανθρώπων μπροστά στις ατελείωτες και αυξανόμενες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια μοιάζει με ασπιρίνη…

Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα έχει συνομιλήσει και με τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, δίχως να έχει οριστεί η ακριβής ώρα των συναντήσεών του.

Από την πλευρά του σε σημερινές του δηλώσεις ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποκάλεσε τη συμφωνία μια ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και ζήτησε την άμεση υλοποίησή της.

Σχετικά άρθρα