Την επίδραση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στη Γαλλία -από τους Σοσιαλιστές έως το Μέτωπο της Αριστεράς – αναφέρεται δημοσίευμα της Liberation με τίτλο «Τσίπρας, το τοτέμ της Αριστεράς».
«Ποιος στην Αριστερά μπορεί να πει με ειλικρίνεια ότι γνώριζε το Αλέξη Τσίπρα στις 28 Φεβρουαρίου του 2012, όταν έκανε την πρώτη του πολιτική εμφάνιση στο Παρίσι, εν μέσω της γαλλικής προεκλογικής περιόδου;», αναφέρει η Liberation και προσθέτει: «Στους Σοσιαλιστές κανείς. Μόνο ο Πιέρ Λοράν, (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος), με τον οποίο είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσία μόλις τριών δημοσιογράφων, μπορούσε να συλλαβίσει χωρίς λάθος το όνομά του». Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ακόμη και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία του έλληνα πρωθυπουργού.
Τρεισήμισι χρόνια και τρεις εκλογικές νίκες μετά, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει από την εικόνα του κακού «έλληνα Μελανσόν» σε «παράδειγμα» και προς μίμηση και «υπεύθυνο» πολιτικό άνδρα.
Για τους άλλους έχει γίνει σύμβολο εκείνης της Αριστεράς που επιχειρεί «να αντισταθεί» στις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας ή «υπομόχλιο για τον αναπροσανατολισμό της Ευρώπης». Σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομουνιστές ή μελανσονιστές, άπαντες από το στρατόπεδο της Αριστεράς επικαλούνται την Ελλάδα και τον Τσίπρα για να δικαιολογήσουν τη δική τους στρατηγική στο Παρίσι.
Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε χαμόγελα ακόμη και στο στρατόπεδο του Αριστερού Μετώπου, έστω και αν μετά το τρίτο μνημόνιο ο ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν πήρε τις αποστάσεις του από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο γραμματέας του Κόμματος της Αριστεράς Ερίκ Κοκερέλ ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει – μετά τις εκλογές – ότι ουδέποτε θεώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα προδότη ή αντίπαλο. Αυτό που αποκήρυξαν ήταν τις «κακές επιλογές του».