Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ απο Τσίπρα και νέα κυβέρνηση

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ απο Τσίπρα και νέα κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο,

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το μνημόνιο μεταφράζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι εκλογές θεωρούνταν κομβικής σημασίας για να επισφραγιστεί η πολιτική στήριξη γύρω από τις πολιτικές που επιβάλλονται με το τρίτο μνημόνιο. Αυτό συνέβη με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα όπως πιστεύουν, ενώ εκλαμβάνουν μάλιστα ως θετικό σημάδι το γεγονός ότι πλέον η νέα Βουλή που θα προκύψει θα απαρτίζεται στην πλειονότητά της από κόμματα που έχουν υπογράψει και στηρίζουν τα μνημόνια.

Τα νέα μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες»

Ωστόσο οι επιφυλάξεις για το μέλλον της κυβερνητικής σταθερότητας εξακολουθούν να υπάρχουν και να εκφράζονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Τίθεται μάλιστα ως ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση που απαιτηθούν- όπως προεξοφλείται ήδη από ορισμένους- νέα μέτρα περικοπών και φορολόγησης για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού στα τέλη την χρονιάς αλλά και το 2016.

Ασφαλείς πληροφορίες του TheToc λένε ότι ενδόμυχος “πόθος” των δανειστών, κυρίως από την πλευρά του Ταμείου, θα ήταν μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στην Ελλάδα με την συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων πέραν των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά της ΝΔ.

Πιέσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Πίσω από αυτήν την επιθυμία κρύβεται το επιχείρημα, το οποίο- όπως διατυπώνεται- έχει να κάνει με την διασφάλιση μίας πραγματικά ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα δεσμεύει και το δεύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα στην ψήφιση κρίσιμων και συχνά επώδυνων μέτρων.

Οι ίδιες πληροφορίες του TheToc λένε ότι σύντομα η κα Λαγκάρντ θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου και να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να το εφαρμόσει. Όμως οι πιέσεις θα προκύψουν και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να επιδείξει την πολιτική συναίνεση που υποσχόταν προεκλογικά, υπό μορφή έμπρακτης ψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων που θα προκύπτουν από τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Κατά τα άλλα, η υπόθεση της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έχει μπει μέχρι νεοτέρας στο συρτάρι, καθώς οι δανειστές θα απαιτήσουν πρώτα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – που εκρεμμεί από τον περασμένο Νοέμβριο- και η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα φέρει μαζί της πρόσθετα μέτρα. Κάτι για το οποίο το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πολύ πριν από τις εκλογές

Σχετικά άρθρα