Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας και Καμμένος γράφουν τα ονόματα των νέων υπουργών

Τσίπρας και Καμμένος γράφουν τα ονόματα των νέων υπουργών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Τσίπρας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Βίτσας, Εθνικές Εκλογές 2015, Νίκος Βούτσης, Νίκος Παππάς, Πάνος Καμμένος, Πάνος Σκουρλέτης, ΣΥΡΙΖΑ, Τέρενς Κουίκ, Χρήστος Ζώης,

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντώνται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου για να επισφραγίσουν τη συμφωνία για ανανέωση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων και να κλειδώσουν τα ονόματα που θα απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου οι δύο πολιτικοί ηγέτες, μετά την εμφατική επιτυχία στις εκλογές ενάντια σε όλες τις περί του αντιθέτου προβλέψεις κομμάτων και δημοσκοπήσεων, σβήνουν και γράφουν τα ονόματα των πολιτικών στελεχών για να σχηματιστεί μία κυβέρνηση «Ταλιμπάν» ώστε αφενός να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών και αφετέρου να μπορέσει να χαράξει μέσα από ισοδύναμα μέτρα κοινωνική πολιτική εντός των αυστηρών πλαισίων της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου».

«Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «θα το πετύχουμε πολύ πιο σύντομα», καθώς όπως πρόσθεσε το βασικό είναι να έρθει η σταθερότητα. Τόνισε ότι άμα επιτευχθεί γρήγορα η σταθερότητα και έρθει η ελπίδα στον ελληνικό λαό, τα πράγματα θα είναι πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα περιμένουμε.

Υποδεχόμενος αρχικά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, μετά από 7 μήνες, με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. να συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα πως ελπίζει να είναι μετά από τέσσερα χρόνια πάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πέντε με έξι πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι δεδομένο ότι θα είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα επιστρέψει στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, το οποίο άφησε όπως αποδείχθηκε για λίγες μόνο ημέρες ένεκα των εκλογών. Εκτός αυτού ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την αξιοποίηση του Τέρενς Κουίκ ως εξωκοινοβουλευτικό υπουργό, πιθανότατα σε ένα πόστο αντίστοιχο με αυτό που είχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος, κυκλοφορεί και ένα σενάριο για αίτημα του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη στο τιμόνι του υπουργείου.

Κάτοικοι Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ως οι στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα με τις ίδιες αρμοδιότητες και με τον πρώτο να συνεχίζει το έργο για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού χάρτη και την καταβολή των οφειλομένων από τους καναλάρχες από εκεί που το άφησε.

Πολύ πιθανή θεωρείται η αναβάθμιση του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά και την μεγάλη προσπάθεια που κρίνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι κατέβαλε κατά τη διάρκεια της ενδοκυβερνητικής κρίσης με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δεδομένη θεωρείται επίσης η αξιοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Κατά τα λοιπά, στο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι να φτιαχτεί ένα νέο υπερ – υπουργείο που θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Μνημονίου. Όπως είναι αναμενόμενο, επικρατέστερος για αυτή τη θέση φέρεται για την ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος άλλωστε γνωρίζει κάθε πτυχή του νέου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση ρόλο θα παίξει αν ο Γιώργος Χουλιαράκης παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές. Τα σενάρια παραμονής του Νίκου Χριστοδουλάκη στο υπουργείο συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες.

Παράλλλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο των Δημήτρη Μάρδα και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών.

Ο Γιάννης Δραγασάκης φαίνεται να μένει στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πιθανότατα για μία ακόμη φορά με εποπτικό ρόλο στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, κυρίως αναφορικά με τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Στο πόστο του αναμένεται να μείνει τόσο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Εργασίας, όσο και ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος εξελέγη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να μεταπηδά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να του ζητήσει να αναλάβει την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη θέση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, δηαλδή του Προέδρου της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας «καεί» στο χυλό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προσανατολίζεται να βάλει έναν εκ των Νίκο Βούτση και Δημήτρη Βίτσα, με μικρότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη.

Το φλέγον ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και του προσφυγικού θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να χειρίζεται ο Γιάννης Μουζάλας, του οποίο το έργο κατά τη βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση κρίνεται εξόχως θετικό και παράλληλα αποτελούσε εξαρχής εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά άρθρα