Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Μέρκελ και Σόιμπλε ήθελαν κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Financial Times: Μέρκελ και Σόιμπλε ήθελαν κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κούρεμα Καταθέσεων,

Την αποκάλυψη ότι Μέρκελ και Σόιμπλε ήθελαν κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα έκαναν οι Fanancial Times, ενώ αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν σοβαρές ενστάσεις στο σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνεται ότι στις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία ζήτησε να υπάρξει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.

Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται έγγραφο (non paper) της κυβέρνησης του Βερολίνου, δεν θέλει ούτε την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη.

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του κ. Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης (για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες).

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Γερμανία θέλει να τελειώσει πραγματικά η εποχή των διασώσεων, ή τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν αυτό, πριν συμφωνήσει στην ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό ισχύει τόσο για τις τράπεζες όσο και τα κράτη.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα που θα διασφαλίζουν ότι ιδιώτες πιστωτές ή υπερχρεωμένες χώρες θα υφίστανται ζημιές και ότι δεν θα διοχετεύονται απλώς χρήματα από τα ταμεία διάσωσης προς τις τράπεζες.

Το Βερολίνο φέρεται να θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες.

Επίσης, επιθυμεί να έχουν οι τράπεζες σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενων οδηγιών της Ε.Ε. και τη διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη.

Σχετικά άρθρα