Με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ, εισηγήτριας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη στα ανώτατα αξιώματα στην επιστήμη, την έρευνα και την ακαδημαϊκή καριέρα.
Κύριος στόχος της εν λόγω έκθεσης αποτελεί η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, για την επίτευξη καθολικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τη σταδιοδρομία τους στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η κα Βόζεμπεργκ, αναλύοντας τις σχετικές στατιστικές, αναδεικνύει τις προκαταλήψεις που δυστυχώς ακόμα υφίστανται σε βάρος των γυναικών σε συγκεκριμένους “ανδροκρατούμενους” επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μέχρι και σήμερα από έντονο και κάθετο διαχωρισμό, κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη περιγραφή στα πραγματικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα στο σύγχρονο επαγγελματικό στίβο.
Ενδεικτικά, αναφέρεται στην άνιση πρόσβαση των γυναικών σε ορισμένα χαρακτηριζόμενα ως “ανδρικά” επαγγέλματα καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα, στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, τη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος των γυναικών, που δυστυχώς στις μέρες μας ακόμη παρατηρείται στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, όπως η ισορροπία μεταξύ μητρότητας και επαγγελματικής ζωής.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ευρεία αποδοχή που έλαβε η έκθεση από το σύνολο των Ευρωβουλευτών, τονίζοντας ότι εν έτει 2015 το ζήτημα της ίσης πρόσβασης των γυναικών σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους όφειλε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο κύριο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης του γυναικείου φύλου σε ανώτερες ιεραρχικά θέσεις και αξιώματα, με το οποίο ασχολείται η έκθεση, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα από εμάς.
Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Βόζεμπεργκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι κοινωνίες μας μπορούν και πρέπει να γίνουν καλύτερες. Στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία. Επί της ουσίας και όχι μόνο στο πλαίσιο μιας φιλολογικής συζήτησης. Με στόχο να δούμε ουσιαστικό αποτέλεσμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση”.