Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Κανείς δεν θα μας βάλει όρους διακυβέρνησης

Τσίπρας: Κανείς δεν θα μας βάλει όρους διακυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Θεσσαλονίκη, ΣΥΡΙΖΑ,

Ισχυρή λαϊκή εντολή ζήτησε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον επικεφαλής της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ τοποθετήθηκε για το ζήτημα μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και τις προοπτικές και δυσκολίες της συμφωνίας.

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για “αριστερή παρένθεση”» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με επίθεση κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «καλώντας» το να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, για τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την στάση ου κρατούσε το κόμμα του στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Παράλληλα, απέκλεισε τη συνεργασία με τη Ν.Δ. σημειώνοντας ότι οι δύο δυνάμεις είναι «σαν τη μέρα με τη νύχτα», ενώ τόνισε ότι «Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015».

Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε. Είπε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία.

«Είναι καλό να ζητάει κανείς συγγνώμη»

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς «συγγνώμη» και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει «συγγνώμη» για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές».

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να πείσει πως για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η στρατηγική της Συγγρού δεν είναι Ν Δ . απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος.

Αντίθετα, είπε, η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο, διαπίστωσε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμάτου, θα είναι πρώτος στις εκλογές, διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και εάν δεν την έχει η χώρα θα κυβερνηθεί».

«Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει», υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμμα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως εάν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα»

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για την συμφωνία σημειώνοντας ότι δεν θα έφερνε κανείς άλλος τέτοια συμφωνία, η οποία παρά τις δυσκολίες έχει προοπτική εξόδου για πρώτη φορά. Διερωτήθηκε, ακόμη, εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, που έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να είναι αυτή. Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας», ενώ συμπλήρωσε πως η συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

Αιχμές κατά Λαφαζάνη

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε και για τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σημειώνοντας ότι «Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη» και συνέχισε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας «Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν».

Συνεχίζοντας τα «καρφιά» προς την Λαϊκή Ενότητα τόνισε ότι «Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες».

Σχετικά άρθρα