Προβλήματα που παραπέμπουν σε αδικαιολόγητο πλουτισμό, εμφανίζουν τα «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών σύμφωνα με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί με την παρουσία δικαστικών και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας και προεκλογικών δαπανών που έχουν μπλοκάρει λόγω των capital controls. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.
Την Επιτροπή απασχόλησε και η πορεία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και υπουργών.
Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν την διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.
Όμως, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος είπε ότι οι εως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίζει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.
Συγκεκριμένα:
– από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694 καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους
Από τους 694 ελεγχθέντες:
– οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.)
– οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις
– 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις