Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια»

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ALPHA, Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημοψήφισμα, Δραχμή, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ, ΤΑΙΠΕΔ,

Έχω την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha.

«Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».

«Ζητώ από τον ελληνικό λαό να κριθώ για το τι έκανα, τι μπορούσα να κάνω και τι οραματίζομαι να κάνω» υπερθεμάτισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Στ. Θεοδωράκη» ξεκαθάρισε.

Την απόφαση για τις εκλογές, δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση της συμφωνίας, την είχα λάβει από την 12η Αυγούστου, αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας.

Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση στα όρια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Έδωσα μάχη μέτρο προς μέτρο εντός ενός πλαισίου, όπου η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είχε τη θέληση να εκδικηθεί, εξήγησε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειμμα Δημοκρατίας.

«Εάν είχα φύγει από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, την επόμενη ημέρα θα ήμουν αντιμέτωπος με μία κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και στον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δηλώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν «επιλογή ευθύνης»

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη, διαμήνυσε ότι θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. «Είμαι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ» διαβεβαίωσε.

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα το έκανα “ναι” σε μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε στην αρχή, στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Αναφερθείς στο εθνικό νόμισμα, ξεκαθάρισε ότι η δραχμή δεν αποτελεί μία επαναστατική επιλογή, καθώς συνεπάγεται την εσωτερική υποτίμηση της χώρας.

«Εκτός Ευρωζώνης μην νομίζετε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα» συνέχισε.

«Δεν είχαμε ποτέ ως σχέδιο τη δραχμή» ξεκαθάρισε εν συνεχεία, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ανέμενε τη σθεναρή συσπείρωση των Ευρωπαίων στα σχέδια της Ελλάδας για αλλαγή της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαθιά αλλαγή της Ευρώπης. Η συμφωνία μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να χτίζουμε νέες συμμαχίες, υπερθεμάτισε, ενώ τόνισε ότι «θα τους κάναμε τη χάρη, εάν απορρίπταμε τη συμφωνία».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, παλεύοντας να την αλλάξουμε, αλλά ποτέ δεν θα υιοθετήσουμε τη λογική της» αποσαφήνισε παράλληλα.

«Δεν καταλαβαίνω όταν κάποιοι λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η δύσκολη περίοδος εφαρμογής των μέτρων θα είναι το πρώτο έτος.

Αναφερόμενος στο «μέιλ Χαρδούβελη», εξήγησε ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε 20 δισ. ευρώ, λόγω της δραστικής μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η εναλλακτική της συμφωνίας είναι η οικονομική καταστροφή, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας ωστόσο, ότι τα μνημόνια έχουν λάθος συνταγή, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση.

«Θα ήταν καλύτερα να μην εφαρμόσουμε το νέο μνημόνιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σ’ εμένα και τη μάχη των επτά μηνών τις αμαρτίες 40 ετών» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, καθιστώντας αναγκαία τη δυνατότητα διακυβέρνησης, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες μάχες.

Εάν ήταν στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε κοινοπραξίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε, ενώ κατήγγειλε ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε τόσα χρόνια με λογική ξεπουλήματος. Το νέο Ταμείο, διευκρίνισε, θα λειτουργεί με στόχο την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ήταν ρητή προϋπόθεση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι το τίμημα είναι σχετικά καλό (1,2 δισ. ευρώ).

Σχετικά άρθρα