Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Moody’s: Η παραίτηση Τσίπρα ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ισχυρή κυβέρνηση

Moody’s: Η παραίτηση Τσίπρα ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ισχυρή κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημοσκοπήσεις, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Μνημόνιο, Οίκος Moody’s, ΣΥΡΙΖΑ,

Η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί «credit positive» για την φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, όπως τονίζει ο οίκος Moody’s,προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή «προσφέρει την πιθανότητα μίας πιο συνεκτική κυβέρνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου διάσωσης και να μειώσει το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου: «Θεωρούμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκειμένου να αναζητήσει μία φρέσκια εντολή για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η παραίτηση του προσφέρει τις προοπτικές σχηματισμού μίας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, είτε από έναν πιο μετριοπαθή ΣΥΡΙΖΑ ή σε συνεργασία με άλλες φιλοευρωπαϊκά κόμματα».

Παράλληλα προσθέτουν πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από από την παρούσα είναι λίγες.

Όπως σημειώνει η Moody’s, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους και είναι πιθανή μια δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη όμως, κι αν δεν κερδίσει η πλειοψηφία, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί από το κόμμα να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τέλος σημειώνει πως η παραίτηση του πρωθυπουργού δημιουργεί ένα άμεσο πολιτικό κενό που πιθανότατα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η επίπτωση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έρθει σε μια περίοδο που οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένες.

Σχετικά άρθρα