Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις πρόωρες εκλογές

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τις πρόωρες εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2015, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Προκόπης Παυλόπουλος,

Την χρονοβόρα διαδικασία των διερευνητικών εντολών προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση που παραιτηθεί η κυβέρνηση και δεδομένου ότι δεν έχει παρέλθει ένα έτος από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Δηλαδή τυπικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε στις 31.12.2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να καλέσει αρχικά τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στη συνέχεια τον υπόδικο αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο για να τους παραδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Εάν δεν υπάρξει «λευκός καπνός», ο Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ωστόσο ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχει εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν κανένα κόμμα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι θα αποτελεί μεγάλο ατόπημα για τη Δημοκρατία η διερευνητική εντολή στον υπόδικο αρχηγό της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, προτάσσουν την παράκαμψη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών και την άμεση προσφυγή στις κάλπες τόσο για πολιτικούς όσο και για μείζονες οικονομικούς λόγους.

Εφόρον πάντως τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να είναι εξπρές και να διαρκέσει ένα 24ωρο, αντί για τρεις ημέρες για την κάθε εντολή.

Εν συνεχεία, αφού οι διερευνητικές εντολές επιστραφούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο τελευταίος αναμένεται να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχαιότερο ανώτατο δικαστικό λειτουργό της χώρας, που είναι η κα Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με λίστα και όχι με σταυροδοσία – καθώς δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 18μηνο από τις τελευταίες εκλογές – μετά από 21 μέρες.

Σχετικά άρθρα