Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άδειασμα «ολκής» της Συγγρού στον Κυριάκο για το «ευρωπαϊκό μέτωπο»

Άδειασμα «ολκής» της Συγγρού στον Κυριάκο για το «ευρωπαϊκό μέτωπο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικές Εκλογές 2015, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Άστοχες χαρακτηρίζουν στη ΝΔ τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος για την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και δελφίνο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο MEGA έκανε λόγο για ανάγκη συγκρότησης μίας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου ως αντίβαρο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της Συγγρού αναφέρουν πως οι δηλώσεις αυτές είναι «άστοχες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά» αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ τα στελέχη αυτά, ξέρουν «πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την εκλογική νομοθεσία».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «για το θέμα αυτό έχει γίνει από πέρυσι εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές απαγορεύει ρητά στους συνασπισμούς κομμάτων να πριμοδοτηθούν με το μπόνους των 50 εδρών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές , όπου ισχύει η απλή αναλογική και δεν υπάρχει μπόνους».

Τα ίδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ακόμη ότι «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με τα άλλα κόμματα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τα οποία και δεν επιθυμούν τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος».

Στη ΝΔ σημειώνουν μάλιστα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές διέλυσε τις συνιστώσες του και δημιούργησε ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει καθαρά το μπόνους, επομένως κάθε επαναφορά συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά προκαλεί σύγχυση και πυροδοτεί ανούσιο και νοσηρό εσωκομματικό διάλογο την ώρα μάλιστα που είμαστε εν αναμονή εξελίξεων».

Τι είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη συγκρότηση ενός καινούργιου εκλογικού σχηματισμού που θα απαρτίζεται από τα κόμματα «της κοινής λογικής» ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.

«Εάν τελικά φθάσουμε στην προκήρυξη εκλογών θεωρώ ότι η διερεύνηση σχηματισμού ενός μετώπου της κοινής λογικής, του φιλελεύθερου πραγματισμού, τα κόμματα θα συγκροτήσουν καινούργιο εκλογικό σχηματισμό, τα υποκείμενα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους», σημείωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε ότι δεν θα μπει στη λογική των προσώπων «διότι πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα στη λογική του κεντρικού στόχου».

Για το αφήγημα των εκλογών εκτίμησε ότι «το διαρθρωτικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων εμείς μπορούμε να το υλοποιήσουμε γιατί το πιστεύουμε, τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων μπορούμε να τις κάνουμε πράξη γιατί τις πιστεύουμε» και πως «όσο πιο γρήγορα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το πρόγραμμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτω την ένωση άλλων δυνάμεων», είπε πως «η ανάγκη για πολιτική έκφραση και σύνθεση είναι απαραίτητη» και διαβεβαίωσε ότι εφόσον τα συλλογικά όργανα της ΝΔ αποφασίσουν διαφορετικά θα δώσει τον αγώνα ως ΝΔ «με προοπτική πάλι να είμαστε πρώτο κόμμα».

Εκτίμησε ότι το δημοσκοπικό και εκλογικό τοπίο στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι «πάρα πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν τον Ιούλιο».

«Φαίνεται ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές σύντομα, εντός του Σεπτεμβρίου εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες πληροφορίες, για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του εσωκομματικό πρόβλημα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ο λόγος για τον οποίο διασπάται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα γιατί ακριβώς έχει επιπτώσεις στην κυβερνησιμότητα της χώρας» είναι «διότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε πει ψέματα, όταν ανέκρουσε πρύμνα και σωστά έκανε και το έκανε και με μεγάλη καθυστέρηση προφανώς συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους αντιμνημονιακούς του κόμματός του, το αποτέλεσμα είναι μια διάσπαση, ενδεχομένως και μια τριχοτόμηση».

Ανέφερε μάλιστα ότι «κανείς δεν συζητάει στον ΣΥΡΙΖΑ για το προφανές, να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την υφιστάμενη Βουλή».

Είπε πως όταν υπάρχουν 220 βουλευτές οι οποίοι έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και μια κυβέρνηση που αδυνατεί να το υλοποιήσει, «το λογικό θα ήταν να προκύψει και μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, η οποία θα το εφαρμόσει».

Σχετικά άρθρα