Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς διαβάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με την τρόικα

Πώς διαβάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με την τρόικα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΣΥΡΙΖΑ, Τρόικα,

Τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και τη διανομή 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία αποδομούν στην Κουμουνδούρου.

Στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για “συμπαιγνία του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα” και τονίζουν ότι: “Για να γλιτώσει την ήττα στις επικείμενες εκλογές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στήνει μια νέα επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού”.

Στο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στην κυβέρνηση “πανηγυρίζουν για ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά με πόνο, δάκρυα και αίμα: εξαθλίωσαν εισοδηματικά τους πολίτες, επέβαλαν συνθήκες εργασίας σκλαβοπάζαρου, έκλεισαν σχολεία, ιατρεία και νοσοκομεία, στέρησαν από τους πολίτες τα φάρμακά τους, ως θέρμανση τους υποχρέωσαν να χρησιμοποιούν φονικά μαγκάλια και καρκινογόνο κατά την καύση ξυλεία, αρνήθηκαν να ρυθμίσουν μη εξυπηρετήσιμα χρέη εκτοξεύοντας τις αυτοκτονίες στο κόκκινο, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία και μάλιστα σκανδαλωδώς. Και συνεχίζουν αδίστακτα την ίδια πολιτική … πανηγυρίζοντας για την επιτυχία της! Παρά τους 1,5 εκατομ. άνεργους, παρόλο που 3 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται, παρόλο που οι μισοί φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους, παρά την πιστωτική ασφυξία του 80% των επιχειρήσεων”.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για “αδίστακτα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον συγκυβέρνηση” και επισημαίνουν δύο θέματα:

-Όπως αποδεικνύει το πλεόνασμα των 2,9 δις ευρώ και η διανομή του, η κυβέρνηση προτίμησε το 2013 να αφαιρέσει 2 δις ευρώ από την οικονομία και την κάλυψη των οξύτατων κοινωνικών αναγκών μόνο και μόνο για να στήσει προεκλογικά την παρούσα επικοινωνιακή φούσκα. Το 1 δις είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, πράγμα που επέτεινε τη χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων οδηγώντας σε πρόσθετα λουκέτα και ανέργους, ενώ το άλλο 1 δις αφαιρέθηκε από τον καθημαγμένο ελληνικό λαό για να δοθεί στους δανειστές για το χρέος, μόνο και μόνο για να πανηγυρίζει σήμερα ο κ. Σαμαράς. Πρόκειται για απαράδεκτο κυνισμό που ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει ατιμώρητο. Ιδιαίτερα όταν ο κυνισμός αυτός συνοδεύεται από τον εμπαιγμό του 0,5 δις «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο προσβάλλει κατάφορα τους πολίτες, καθώς τους αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς που μπορούν να ικανοποιηθούν με χάντρες και καθρεφτάκια. Διότι «χάντρες και καθρεφτάκια» είναι αυτό το μισό δις μπροστά στα πάνω από 70 δις που υφάρπαξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από τους πολίτες, και μπροστά στις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων αναφορικά με την εφιαλτική ανεργία, την κατάρρευση μισθών και συντάξεων, και την έλλειψη προστασίας εξαιτίας της προσχεδιασμένη διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

-Διότι ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει για τη μνημονιακή δέσμευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά σε πόσο δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, της επέκτασης της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, και της απομείωσης των αποθεματικών τους με το «κούρεμα» των ομολόγων. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς επιτυγχάνεται ο μνημονιακός σχεδιασμός για πενιχρή σύνταξη από το δημόσιο σύστημα ύψους 350-400 ευρώ και από εκεί και πέρα ιδιωτική ασφάλιση, ό, τι και αν μπορέσει ο καθένας. Αν τους το επιτρέψουμε, ο σχεδιασμός αυτός μετεκλογικά θα προχωρήσει επιθετικότερα με αποτέλεσμα ακόμη οδυνηρότερες επιπτώσεις για τους συνταξιούχους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια” και υπογραμμίζουν πως “παρόλο που η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως να αποκρύψει το πλήρες περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την τρόικα, το περιεχόμενο αυτό αρχίζει σιγά-σιγά να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η δήλωση της τρόικας για τη συμφωνία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική”.

Τονίζουν ότι στη συμφωνία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εξής:

-Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο πράγματα και μας θυμίζει ένα τρίτο. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να επιτευχθεί το πλεόνασμα του 2015. Η δήλωση της τρόικας τα αποσαφηνίζει κάπως, μιλώντας για «παράταση των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης». Άρα, η υπερφορολόγηση συνεχίζεται δριμύτερη. Επίσης, σημαίνει ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει φέτος τον Μάιο όπως η συγκυβέρνηση αλλά και ο κ. Θεοδωράκης από το «Ποτάμι» προσπαθούν να παραπλανήσουν προεκλογικά τους πολίτες. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα τα δάνεια από το ΔΝΤ θα δίνονται μέχρι το 2016, προφανώς όχι χωρίς μνημόνια. Η δημοσιονομική δέσμευση του 2015 μας θυμίζει επίσης ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να παράγουν από το 2016 πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δις ευρώ το χρόνο, τα οποία θα κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όταν ετησίως αφαιρείται από τον δημόσιο τομέα της οικονομίας ένα τόσο μεγάλο ποσό τότε η ανάπτυξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το γιατί η σχεδιαζόμενη «έξοδος στις αγορές» είναι στημένη ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά κλίμα ευφορίας. Στημένη με το αζημίωτο για τους διεθνείς κερδοσκόπους, σε βάρος του ελληνικού λαού. Το «στήσιμο» της εξόδους στις αγορές καταδεικνύεται και από το ότι βγήκαμε από αυτές το 2010 με χρέος 130% και θέλουμε να ξαναμπούμε με χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ και με την πλειοψηφία των σοβαρών αναλυτών να υπογραμμίζουν την αδυναμία εξυπηρέτησής του.

-Μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, που όπως αναφέρει η δήλωση της τρόικας «καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014». Αυτό σημαίνει απελευθέρωση μαζικών απολύσεων, περαιτέρω διάλυση σε ότι έχει μείνει όρθιο στις εργασιακές σχέσεις και βεβαίως νέες μειώσεις μισθών ώστε να επιτευχθεί ο ρητά διακηρυγμένος μνημονιακός στόχος για μισθούς συγκρίσιμους με αυτούς της Βουλγαρίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η κατάργηση των ωριμάνσεων στους μισθούς .

-Μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, δηλαδή εκείνες του τύπου «φρέσκο γάλα 10 ημερών» που εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους ή «καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές» που εξοντώνουν εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες.

-«Εξορθολογισμός τιμολογιακών πολιτικών» στην αγορά ενέργειας, που σημαίνει νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως και στο φυσικό αέριο.

Σχετικά άρθρα