Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα μέχρι τις εκλογές – ξεκαθάρισμα

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα μέχρι τις εκλογές – ξεκαθάρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2015, Μνημόνιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ΣΥΡΙΖΑ,

Τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την επίτευξη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους 13 δισ. ευρώ μέχρι την Πέμπτη θα θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές… ανασύνταξης δυνάμεων ενόψει του νέου πολιτικού σκόπελου που ορθώνεται μπροστά του από την αποστασία της Αριστερής Πλατφόρμας που επέλεξε να θέσει σε εφαρμογή εκ των έσω το σενάριο της αριστερής παρένθεσης που επεδίωκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κύκλοι του εξωτερικού έχει ως πρωταρχικό στόχο την ασφαλή μετάβαση στη νέα δανειακή σύμβαση που θα αποσοβήσει οριστικά ένα Grexit.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, ωριμάζει ομόλογο της ΕΚΤ, το οποίο εάν δεν εκταμιευθεί η δόση από την νέα δανεική σύμβαση, η οποία πέρασε από τη Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Στη συνέχεια, στο κυβερντητικό επιτελείο θέτουν άμεσα σε εφαρμογή όλες τια απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Σε άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε εξάλλου ότι αποκλειστική ενασχόληση του κυβερνητικού επιτελείου στην παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και η έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, την ίδια ώρα με την απόφαση για πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό να είναι ειλημμένη, κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν αναφερόμενοι στα σενάρια για εκλογές, ότι μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία λαϊκή αποδοχή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι το οποίο φαίνεται να αποδέχονται και οι δανειστές που τάσσονται υπέρ μίας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες τομές στην ελληνική οικονομία.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει δύο πιθανότερες ημερομηνίας, τις 20 και τις 27 Σεπτεμβρίου ενώ πληροφορίες βάζουν στο παιχνίδι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είναι τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης σε σημερινή παρέμβασή του στο ΣΚΑΙ, όπου παραδέχθηκε ότι η συνέχιση της συγκατοίκησης με την Αριστερή Πλατφόρμα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάνοντας λόγο για «αδικία να πέσει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς από τους ίδιους τους βουλευτές της».

Το ρήγμα εντός ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει και ο υπουργός Επικρατείας- και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού- Νίκος Παππάς που λέει στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto: «Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε».

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή συζητείται ήδη από την ώρα που το τρίτο μνημόνιο υπερψηφίστηκε στη μαραθώνια ολονύχτια συνεδρίαση της ολομέλειας ενώ είναι πια δεδομένες και οι σαφείς αποστάσεις που τηρεί πια η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα πάντως οι διαφωνούντες συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τον Αλέξη Τσίπρα, με τελευταία αιχμή του δόρατος το συνταξιοδοτικό, μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Πλατφόρμας, ενώ νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για άλλη μια φορά κορόιδευε τον ελληνικό λαό και ενέπαιζε τη Βουλή», με τον ειρωνικό τίτλο «Eurogroup: Όλα καλά όλα ωραία με τρίτο μνημόνιο παρέα».

Στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει τα σενάρια τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και της κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με τον πρωθυπουργό να προκρίνει το πρώτο ενδεχόμενο, έχοντας αποκλείσει στο παρελθόν πολλές φορές το δεύτερο όταν τόνιζε ότι «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος».

«Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του της χώρας αλλά και στο εξωτερικό που θα επιθυμούσαν διακαώς μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε αυτούς, λοιπόν, τους σχεδιασμούς δεν θα μας βρουν συμμάχους», δήλωσε εξάλλου την Κυριακή και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικά άρθρα