Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Newsweek: Η Γερμανία επιβάλλεται στην Ευρώπη μέσω του ευρώ

Newsweek: Η Γερμανία επιβάλλεται στην Ευρώπη μέσω του ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδόλφος Χίτλερ, Γερμανία, Γιώργος Παπανδρέου, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Λιτότητα, Μνημόνιο, Οικονομική Κρίση, Τράπεζες,

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek αναλύει με τα πιο μελανά χρώματα τον μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζεται στα μνημόνια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η Ευρωζώνη ανακάλυψε έναν τρόπο ώστε να αναβιώσει και πάλι την τοξική πολεμική κληρονομιά της, επιτρέποντας στη Γερμανία να ηγείται, χωρίς να χρειαστεί να επικυριαρχήσει με άλλα μέσα.

Το νέο μνημόνιο της Ελλάδας και η σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτότητας και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σφοδρές, αναφέρει το άρθρο.

Παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία κάνει λόγο για «κοινωνική γενοκτονία», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει πως «θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση από τους ξένους για το πώς θα εφαρμόσει η Ελλάδα τη συμφωνία.

Αυτό θα συμβεί για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αλλά θα προκαλέσει μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες πολίτες.

Η έξοδος στις αγορές, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους».

Ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργός και συγγραφέας, τονίζει:

«Αν είσαι ναρκομανής, σαφώς πρέπει να κατηγορηθείς για την εξάρτησή σου, αλλά το ίδιο πρέπει να κατηγορηθεί κι αυτός που σε προμηθεύει με τις ουσίες. Η Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί που κλαίει εύκολα, αλλά και οι ξένες τράπεζες την δάνεισαν δίχως να σκεφτούν τι κάνουν».

Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το τραύμα που αφήνουν τα συνεχή μνημόνιο να συγκρίνονται με με το τραύμα που άφησε η γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι βολές έρχονται εκατέρωθεν με τη Γερμανία να κατηγορεί τους Έλληνες πως είναι τεμπέληδες και την Ελλάδα να κατηγορεί τη Γερμανία πως θέλει να επιβάλει το Τέταρτο Ράιχ στην Ευρώπη.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Βάλτερ Φουνκ, ο υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ και ένας εκ των πιο σημαντικών θεωρητικών της εποχής γύρω από τα οικονομικά, ήταν από τους πρώτους που ανέπτυξαν την ιδέα της γερμανικής επιβολής στην Ευρώπη μέσω μιας νομισματικής ένωσης.

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην μέλος του ΔΝΤ, αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι μέσα σε ένα ορυχείο. Εάν το καναρίνι πεθάνει, τότε δεν θα φταίει αυτό, αλλά το ορυχείο. Στην περίπτωσή μας, η Ελλάδα είναι το καναρίνι και η Ευρωζώνη το ορυχείο».

Το περιοδικό εκτιμά πως η ελληνική οικονομία, έτσι όπως είναι δομημένη πάνω στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, δύσκολα θα καταφέρει να ορθοποδήσει.

Και καταλήγει το άρθρο: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Η Ευρωκρίση έδειξε πως πρέπει να υπάρξει μια σύνεση οικονομική, πολιτική και δημοσιονομική στην ένωση, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν πολλές από τις συνθήκες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Μόνο που ο οικονομικός βομβαρδισμός που έχει δεχθεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, δείχνει πως υπάρχει ελάχιστη θέληση για πιο στενές σχέσεις».

Σχετικά άρθρα