Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Spiegel: Πώς θα αλλάξει η Ευρώπη και ο Σόιμπλε από σεφ θα γίνει… σερβιτόρος

Spiegel: Πώς θα αλλάξει η Ευρώπη και ο Σόιμπλε από σεφ θα γίνει… σερβιτόρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρώ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οικονομική Κρίση, Σερβιτόρος,

Η κρίση στην Ελλάδα ανέδειξε όχι μόνο το πρόβλημα στις σχέσεις Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά αλλά και στην στην αδυναμία της Ευρωπαικής Ένωσης και του ευρώ να γίνουν βασικά όργανα ενός αληθινού ομοσπονδιακού συστήματος.

Αυτό που μέχρι τώρα έχει επικρατήσει, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Μουντσάου στο Spiegel, είναι η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε για το πού θα πρέπει να πάει η Ευρωπαική Ένωση.

Το ζητούμενο είναι ένα, να μπορέσει η Ευρώπη να μετεξελιχθεί και να καταφέρει να ξεφύγει από τον γερμανικό φεντεραλισμό του Σόιμπλε που βασίζεται στην τήρηση των κανόνων και περιορίζει το δημοκρατικό έλεγχο.

«Σε αυτό το ομοσπονδιακό σύστημα που πρέπει να οικοδομήσει η Ευρώπη, ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον ο σεφ, αλλά ο σερβιτόρος. Το πιο σημαντικό συστατικό σε ένα πραγματικό ομοσπονδιακό σύστημα είναι δεν είναι η δέσμευση σε μια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά η δέσμευση σε μια δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Εάν θέλει η Ευρώπη να προχωρήσει σε μια δημοκρατική εμβάθυνση θα πρέπει πρώτα να δώσει σημασία στη δύναμη που έχει το Κοινοβούλιο, να διαχωρίσει τις εξουσίες, να είναι ένα ανεξάρτητο από τα κράτη – μέλη κομμάτι.

Σε αυτή την ιδανική συνθήκη, η Κομισιόν θα είναι η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο είναι το κέντρο της εξουσίας και το Συμβούλιο θα έχει τη μορφή μιας άνω βουλής (Bundesrat).

Από πλευράς οικονομίας, ένα σύστημα σαν και αυτό, θα μπορούσε να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

ο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ερμήνευσε τις συνέπειες μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης με θετικό τρόπο. Επιπλέον, μια αληθινή ομοσπονδία θα σήμαινε το τέλος της Γερμανίας ως ανεξάρτητο κράτος.

Αυτό ωστόσο που χρειάζεται η Ευρώπη στην φάση αυτή είναι μια εποικοδομητική κρίση και μια ευκαιρία να αρθούν πάνω από τις δεσμεύσεις της παρούσας κρίσης.

Η κρίση ασφαλώς, είναι αντιληπτή διαφορετικά από τις δυο πλευρές της Ευρώπης.

Αλλιώς την αντιλαμβάνεται ο Βορράς και αλλιώς ο Νότος.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ενοποιητική και εποικοδομητική κρίση. Κατά τον Γερμανό δημοσιογράφο, αυτή η κρίση θα έρθει κάποια στιγμή.

Σχετικά άρθρα