Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Τι θα κερδίσει ο Τσίπρας αν εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα

Financial Times: Τι θα κερδίσει ο Τσίπρας αν εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εφημερίδα Financial Times, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ,

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχτεί και προσπαθήσει να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα ανταμειφθεί, εκτιμούν σε άρθρο γνώμης οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα “οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της είναι τόσο κακές που κάνουν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους (οι δύο αντίπαλες οικογένειες στο Ρωμαίος & Ιουλιέτα) να φαίνονται επιστήθιοι φίλοι”.

Έτσι, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν στην άκρη την πικρία των έξι προηγούμενων μηνών και να επικεντρωθούν στο τρίτο πρόγραμμα, εάν θέλουν να πετύχει.

Το τίμημα είναι βαρύ για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει, λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο και κατανοητό, οι δανειστές της Ελλάδας να δείξουν μηδαμινή ευελιξία μετά τους τελευταίους έξι μήνες.

“Αλλά, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι θα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να δεσμευτεί” τονίζει. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την δημοσιονομική πειθαρχία και την εκ βαθέων αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ειδικά τους πρώτους μήνες, κατι που αν επιτευχθεί θα φέρει απτες, πρακτικές ανταμοιβές στην Ελλάδα.

Μόλις το πρόγραμμα “τρέξει” η ΕΚΤ θα μπορέσει να συμπεριλάβει την αγορά κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ακόμα και τον Ιανουάριο του 2016.

Από την πλευρά της η Κομισιόν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα προγραμματίζοντας προκαταβολές από το αναπτυξιακό πακέτο της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αν η Ελλάδα κάνει μια “καλή αρχή” στο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις τότε θα είναι σε θέση να ζητήσει μια ελάφρυνση του χρέους, την οποία τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλες φωνές στην Ευρώπη έχουν κρίνει απαραίτητη για την εθνική ανάκαμψη.

“Όλα αυτά τα βήματα θα χτίσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας στην απομάκρυνση του Grexit. Αλλά ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Για το καλό της χώρας θα πρέπει να πιει το πικρό φαρμάκι των μεταρρυθμίσεων” καταλήγει το άρθρο.

Σχετικά άρθρα