Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίλησε ως ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης ο Αλέξης Τσίπρας “Στο Κόκκινο”

Μίλησε ως ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης ο Αλέξης Τσίπρας “Στο Κόκκινο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Δημοψήφισμα, Δραχμή, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μνημόνιο, Σοσιαλδημοκρατία, Στο Κόκκινο, ΣΥΡΙΖΑ, Τηλεόραση, Χρεοκοπία,

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης με πολλαπλούς αποδέκτες έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ “Στο Κόκκινο”, όπου κλήθηκε να μιλήσει για όλους και για όλα.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού», για να προσθέσει ότι “πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς”, τονίζοντας ότι “πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε”.

“Πριν από τις εκλογές”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, “εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ‘περίπατο στο δάσος’, ότι θα είναι όλα εύκολα”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

“Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις ‘κόντρα στους θεσμούς’, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα”

“Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης”.

“Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, για να εξηγήσει:

“Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών”, εκτιμώντας ότι η πορεία της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.

“Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι ‘η μέρα με την νύχτα’. Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα δεν ήταν ευρώ ή δραχμή

“Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα ‘για να σε βγάλω από το ευρώ’. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε αναφερόμενος σε όλους εκείνους, και τους Πλατφόρμες προφανώς, που ερμηνεύουν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ως ΝΑΙ στη δραχμή.

“Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν”, αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα ‘ευρώ η δραχμή’. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους”, πρόσθεσε.

“Έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος”

“Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου ‘να τα βροντήξω’, όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή”, τόνισε.

“Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το οικονομικό”, είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, “αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση”.

Προϋπόθεση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει.

“Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή”, είπε.

“Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε:

“Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες”.

“Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε”

“Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων.

“Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να μπουν κανόνες στα ΜΜΕ

“Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί”, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε αυστηρά τους καναλάρχες:

“Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα”.

Για τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία

“Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να ενταχθεί σε αυτό;”, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ωστόσο απέφυγε να πει την επιθυμία του, ότι δηλαδή η στροφή στον πατριωτικό σοσιαλισμό και στη δημοκρατική παράταξη δεν συνιστά και σοσιαλδημοκρατία. Και φυσικά δεν είχε λόγο να πει κάτι τέτοιο στο ξέφρενο ακροατήριο του “καθαρού” ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, είχε και ράμματα για τις γούνες των ΣΥΡΙΖΑίων: “Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία”.

Σουρεαλισμός να στηρίζεις μια κυβέρνηση που καταψηφίζεις

“Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο αντάρτικο της Αριστερής Πλατφόρμας.

“Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, ‘να μην κλείσει μια τράπεζα’, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι ‘δεν θα κλείσει’, είπαν ότι ‘εσύ μπορείς να ψηφίζεις’ και ‘εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα’. Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα.

Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται”.

Εκλογές χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία

“Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές.

Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία “άρπα-κόλλα”. Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη”.

Λάθος μας που παρασυρθήκαμε σε μακρόχρονη διαπραγμάτευση

“Ενώ είχα εντοπίσει και εξηγήσει ότι αν αυτή η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη πάρει μετωπικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει νωρίς, τον Φλεβάρη, τελικά μετά τις 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση τρώγοντας τις σάρκες μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος.

Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολη απόφαση να πεις ‘δεν πληρώνω’. Εντούτοις για αυτό το εξάμηνο νιώθω περήφανος για την μάχη που δόθηκε. Δεν φθάσαμε σε καταστροφή. Ολα τα οικονομικά μεγέθη είναι ανατάξιμα”.

Σχετικά άρθρα