Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και άλλος “σωτήρας” – Η Διαμαντοπούλου διεκδικεί ρόλο στην πολιτική

Και άλλος “σωτήρας” – Η Διαμαντοπούλου διεκδικεί ρόλο στην πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεργία, Άννα Διαμαντοπούλου,

Η κρίση που πλήττει την χώρα, δίνει την ευκαιρία σε παροπλισμένους πολιτικούς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου να διεκδικήσουν ξανά ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Έτσι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έκανε την επανεμφάνιση τους αποστέλλοντας επιστολή προς του πολιτικούς αρχηγούς με οκτώ βασικούς άξονες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Είναι εμφανές ότι η πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του «Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Αννα Διαμαντοπούλου, επιζητεί διακαώς να ξαναμπεί στο κάδρο της κεντρικής πολιτικής σκήνης.

Στην επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνει:

«Ύστερα από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και εν όψει της έναρξης της νέας διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία, έχουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε την κοινοβουλευτική συναίνεση και την εθνική ωρίμανση», σημειώνει και επισημαίνει ότι ύστερα από 5 χρόνια, η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο θέλει αλλαγές και η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα προωθεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Το μείζον, όμως, εθνικό μας ζήτημα σήμερα είναι η ανεργία και η μείωση της».

«Μια λύση υπάρχει απέναντι στα μνημόνια που είναι εξ αδιαιρέτου έως τώρα: Ένα εθνικό σχέδιο, δικό μας, που θα έχουν επεξεργασθεί από κοινού οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός. Ένα σχέδιο με ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα. Αυτή είναι αξιοπρεπής λύση με προοπτική για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου και παραθέτει σε τίτλους μερικές από αυτές τις ιδέες:

1. Fast track διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών πλέον εργοταξίων.

2. Ειδικό καθεστώς κινήτρων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (όπως γίνεται στο Ισραήλ).

3. Ομάδα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων για εισαγωγή πρώτων υλών, και διευκόλυνση των εξαγωγών.

4. Ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού γραφείου στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει απευθείας επενδύσεις.

5. Ένα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς συνεργασίες μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικά:
• με ΗΠΑ για ανάπτυξη των venture capital για τη χρηματοδότηση start up επιχειρήσεων κυρίως στο χώρο της πληροφορικής και του περιβάλλοντος
• με τη Δανία για ανάπτυξη clusters που συνδέουν έρευνα, αγροτικό τομέα και βιομηχανία τροφίμων.
• με τη Γερμανία για κοινές επιχειρήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6. Προώθηση του σ/ν για την έρευνα που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, που συνδέει την έρευνα με τα πανεπιστήμια και την οικονομία.

7. Πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε όλα τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων να αναζητήσουν χορηγίες και άλλους ιδιωτικούς πόρους για τα Ιδρύματα την επόμενη τριετία, ώστε να στηριχθούν τα δημόσια ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει προοπτική .

8. Κατάθεση μέχρι το τέλος του 2015 ελληνικής πρότασης, για τη διαχείριση του χρέους τεχνοκρατικά επεξεργασμένης και πολιτικά συμφωνημένης, η οποία να παρουσιαστεί από Εθνική Επιτροπή, στα 28 Κοινοβούλια της ΕΕ, αφού το δημόσιο χρέος είναι πια ένα ευρωπαϊκό θέμα. (Το ΔΙΚΤΥΟ έχει καταθέσει πρόταση τον Ιούνιο του 2014 επί τούτου).

Σχετικά άρθρα