Να περάσει «γρήγορα» τις μεταρρυθμίσεις κάλεσε την ελληνική Βουλή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις για την παροχή τρίτου δανείου προς την Ελλάδα θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ο Ντομπρόφσκις υπερασπίστηκε την απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο – γέφυρα παρότι η ελληνική Βουλή δεν είχε ακόμα ψηφίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο σύνολό του, λέγοντας πως οι πόροι αυτοί ήταν σημαντικοί ώστε να μην περάσει η χώρα στην αφερεγγυότητα και πως δόθηκαν μόνο όταν η Βουλή είχε ψηφίσει ένα τμήμα των μεταρρυθμίσεων.
Προειδοποίησε ωστόσο πως η ΕΕ «στο χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν η Ελλάδα παραβιάσει τις συμφωνίες και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.
Σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας» αλλά η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την αλληλεγγύη.
«Τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, «αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα».
«Στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα», συμπλήρωσε.
Μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», τόνισε.
Ο Ντομπρόβσκις κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών», εξήγησε.
«Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος», τόνισε. Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, επεσήμανε ο ίδιος. «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα», κατέληξε.