Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για το δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για το δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη χρηματοδότηση-«γέφυρα», ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ενέκριναν σήμερα ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και το Ecofin.

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει μία ευκαιρία στην Ελλάδα να θέσει την οικονομία της πάλι σε τροχιά» σχολίασε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, χαιρετίζει το γεγονός ότι έγιναν τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονταν για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις σχετικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Αυτά τα βήματα είναι η συνέχεια της συμφωνίας που ελήφθη από τις χώρες της Ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία να θέσει την οικονομία της πάλι σε τροχιά».

Την περασμένη Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στα μέτρα που χρειάζονται για την σταθεροποίηση και βελτίωση της τωρινής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ESM επιφορτίζουν τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Μνημονίου (MoU) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το Μνημόνιο θα περιέχει αρχικά τις λεπτομέρειες των όρων που σχετίζονται με το τριετές δάνειο από τον ESM.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ακολούθησε την επιτυχή επίτευξη των διαδικασιών που απαιτούνταν από τα εθνικά κοινοβούλια. Η Ελλάδα εξασφαλίζει χρηματοδότηση-γέφυρα τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, που προεδρεύει και του συμβουλίου του ESM, δήλωσε ότι τα βήματα που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει σταδιακά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και την Ελλάδα.

«Δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα ερχόμενα χρόνια. Αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε ικανοί να τα λύσουμε» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ανακοίνωση

Το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών που σχετίζονται με την απόφαση να εγκριθεί επί της αρχής ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα γρήγορα βήματα νομοθέτησης που έκανε το ελληνικό κοινοβούλιο ως πρώτο βήμα προς την επανάκτηση της εμπιστοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση του οργάνου.

Ακολουθώντας την επίσημη απόφαση που πήρε το συμβούλιο του ESM, οι θεσμοί εξουσιοδοτήθηκαν για την γρήγορη διαπραγμάτευση Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) που θα περιγράφει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην οικονομική βοήθεια.
Ευθυγραμμισμένο με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου, το Eurogroup συζήτησε το θέμα μιας πιθανής χρηματοδότησης γέφυρας για να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και την ΤτΕ και να τιμήσει τις υποχρεώσεις του τις επόμενες εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα καλωσορίζει την απόφαση του Συμβουλίου να εγκρίνει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως 7,16 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που είναι ήδη διαθέσιμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup συμφωνεί με την αρχή της μεταφοράς των κερδών του 2014 από τα ομόλογα SMP ώστε να τηρούνται σε λογαριασμό της ΕΚΤ προκειμένου να εξασφαλιστούν νομικά εκτελεστά δικαιώματα για να προστατευτούν μη μέλη της ευρωζώνης από τον κίνδυνο απώλειας από το πρόγραμμα του ESFM στην Ελλάδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με γράμμα από τον πρόεδρο του Eurogroup στον ESM. Τα κέρδη SMP θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά είτε ως αποζημίωση σε κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη σε περίπτωση ζημιάς ή θα επιστρέψουν στα κράτη μέλη αν δεν χρειαστούν. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει το δάνειο του ESFM τα διαθέσιμα εργαλεία για ανάκτηση χρέους και προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης θα χρησιμοποιηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι τα ρίσκα μη ολοκλήρωσης γρήγορα των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα του ESM παραμένουν πλήρως στην Ελλάδα.

Το Eurogroup καλωσορίζει την πολύ δημιουργική προσέγγιση που είχαν τα κράτη-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Το Eurogroup δεσμεύεται να εξασφαλίσει την κατάλληλη διαφάνεια και να ενισχύσει τη συνεργασία με αυτά τα κράτη. Επιβεβαιώνει ότι τα θέματα γενικής εφαρμογής περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ και τον EFSM θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν με εμπλοκή όλων των κρατών-μελών.

Σχετικά άρθρα