Το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, χωρίς επαρκή αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα είναι εύκολο», ανέφερε ο αξιωματούχος σχετικά με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και πρόσθεσε πως η οπτική του ΔΝΤ από την αρχή είναι ότι χρειάζεται ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της χρηματοδότησης και αλλαγών στην πολιτική.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ένα «δίκιο» όταν λέει ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως όταν οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση-γέφυρα, το ΔΝΤ μπορεί να αρχίσει να διαπραγματεύεται το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Είμαστε στην αρχή ενός επίπονου και μακρύ δρόμου και η «ιδιοκτησία» θα είναι το κλειδί. «Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αγκαλιάσει βαθύτερα αυτή την προσέγγιση», απ’ όσο δείχνουν μερικά πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε.
Στόχοι μας είναι η Ελλάδα να έχει χρηματοδότηση την περίοδο της προσαρμογής και το χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον που θα διαταράξουν τις επενδύσεις σήμερα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ελάφρυνση χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μακρύτερες ωριμάνσεις, ουσιαστικές περιόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει νέα χρηματοδότηση με γενναιόδωρους όρους, συμπλήρωσε.
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, αυτό που πρέπει να γίνει μπορεί να γίνει με έναν τρόπο θα ταιριάζει στις ευρωπαϊκές δομές, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα επιλέξει να μην υπογράψει ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αν δεν υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους.
Δεν θα μετείχαμε σε μια διαπραγμάτευση αν πιστεύαμε ότι δεν έχει προοπτικές. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό είναι ένα φιλόδοξο αίτημα χρηματοδότησης, κατέληξε.