Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από μία κλωστή κρέμεται ακόμα και η παραίτηση Τσίπρα

Από μία κλωστή κρέμεται ακόμα και η παραίτηση Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ,

Με το αντάρτικο σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ανοιχτά είναι όλα τα δεδομένα και θα ξεκαθαρίσουν όταν γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των διαφωνούντων που θα την καταψηφίσουν.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ως σχετικά διαχειρίσιμο ένα αποτέλεσμα που θα αφήνει στη συγκυβέρνηση πάνω από 120 βουλευτές, καθώς θα δρομολογηθεί ο σχεδιασμένος ριζικός ανασχηματισμός με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων κοινά αποδεκτών από ευρύ φάσμα του πολιτικού προσωπικού του Κοινοβουλίου και η κυβέρνηση θα μπορέσει να πορευθεί με βραχύ προγραμματισμό και στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην οικονομία και την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής παραμονής της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεπερνούν τους 30. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αυτή τη στιγμή 162 βουλευτές (149 ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 οι ΑΝΕΛ). Έτσι μπορεί να αντέξει μέχρι 42 απώλειες. Από το μέτωπο των ΑΝΕΛ με την επαναφορά του κειμένου της Συνόδου στην αιτιολογική έκθεση φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες.

Σε περίπτωση που ωστόσο η κυβέρνηση χάσει πάνω από 42 βουλευτές και μείνει με λιγότερους από 120, κύκλοι του Μαξίμου δεν αποκλείουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, καθώς θα επάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα, αφού δεν θα μπορεί να νομοθετεί κανέναν νόμο πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων που θα περνούν με την ανοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι για ένα νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφισθεί από την Ολομέλεια με πλειοψηφία επί των παρόντων υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.

Σχετικά άρθρα