Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου – Δεν μπορώ να πω ότι αποφύγαμε το Grexit

Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου –  Δεν μπορώ να πω ότι αποφύγαμε το Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ,

Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα συνεχίσει να κυβερνά την χώρα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μπορεί να έβαλε την υπογραφή του σε μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνεί, αλλά τόνισε ότι θα κριθεί σε βάθος τετραετίας , αφού θα επιχειρήσει το διάστημα αυτό να βελτιώσει την κατάσταση στην χώρα.

Ξεκινώντας την συνέντευξη του ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα».

Στο πλαίσιο αυτό παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση, ενώ στο τέλος της συνέντευξης του ανέφερε ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αποφύγαμε το Grexit .

Ανέφερε ότι η προχθεσινή νύχτα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια νύχτα κακή για την Ελλάδα , καθώς δυστυχώς υπήρχαν μόνο δύο εναλλακτικές που ήταν ή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία. Και συμπλήρωσε ότι υπήρχε και η εκδοχή Σόιμπλε που ήταν απορριπτέα.

«Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε πάντως ότι η συμφωνία δεν είναι καλή , αλλά τουκάχιστον μ αυτή «αποφεύγουμε το Grexit», καθώς θα υπάρξει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις και βέβαια δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι με την συμφωνία δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, , αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ, αυτό είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται

-Αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από της περικοπής σε μισθούς και συντάξεις, καυθώς η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη γι αυτό, ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί το 2020.

Επιβεβαίωσε πάντως τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «δεν είναι προοδευτικό να βγαίνεις στη σύνταξη στα 45» και ότι είναι «υπαρκτό το πρόβλημα στο ασφαλιστικό».

Για τις περικοπές πάντως που αναμφίβολα θα υπάρξουν από τα σκληρά μέτρα ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι «όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να έχουμε πόρους ώστε να αναδιανέμουμε με δικαιότερο τρόπο».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι πίστευε ότι θα δοθεί στην χώρα η απαιτούμενη παράταση, αλλά έκανε λάθος και ήταν αισιόδοξος,καθώς αποδείχτηκε ότι υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων.

“Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Εγώ πήρα ρίσκα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς κάλυψε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι του παρουσίασε ένα σχέδιο για το τι μπορούσε να γίνει σε περίπτωση μη συμφωνίας , αλλά μόλις το διάβασε το απέρριψε.

Για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του είπε ο καθένας θα κριθεί και θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό.

Εγώ δεν θα διαγράψω κανέναν τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στην περίπτωση που το κόμμα του έχει μεγάλες απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα , ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα κρίνει τι θα κάνει από το αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού όμως εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, μη αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο εκλογών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον Γιάνη Βαρουφάκη , λέγοντας ότι είναι άνθρωπος καταπληκτική ευφυίας και εξαιρετικός οικονομολόγος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκανε και καλή πολιτική.

Είναι ανοησίες ότι ότι έκανε το έκανε με δόλο” είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε δεν τον απομάκρυνε, αλλά ούτε και ο ίδιος δραπέτευσε , αλλά συναποφασίστηκε.

Η φιλιά μας υπάρχει. Αν χρειαστεί να τον συμβουλευτώ θα το πράξω. Έκανε λάθη στη διαπραγμάτευση, αλλά είναι εξαιρετικός οικονομολόγος”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και επέρριψε ευθύνες στην αδιαλλαξία των εταίρων στην διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων, ενώ θεώρησε ότι είναι υπεραρκετά τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν έδωσε απαντήσεις για τις προθέσεις του, ενώ ανέφερε ότι κανονικά ως Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να προεδρεύσει στην αυριανή συνεδρίαση.

Σε ότι αφορά την απαίτηση των πιστωτών να ακυρωθούν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να ακυρωθούν και να ανακληθούν ψηφισμένοι νόμοι, αλλά θα υπάρξουν κάποια ισοδύναμα σε ψηφισμένα νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Πάντως, με πλήρη ειλικρίνεια ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν υπογραφεί η συμφωνία δεν μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να δηλώσει ότι έχει αποφευχθεί το Grexit.

Σε ερώτηση για την σχέση του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι εξαιρετική σχέση του με τον Πάνο Καμμένο , έστω και αν προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.

Σχετικά άρθρα