Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έτοιμος για… καρατομήσεις ο Τσίπρας

Έτοιμος για… καρατομήσεις ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Λουκάς Παπαδήμος, Μνημόνιο, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ραχήλ Μακρή, ΣΥΡΙΖΑ,

Μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων έχει από το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συναντάται με συνεργάτες του αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ετοιμάσει τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, μετά την ολοκλήρωση της υπερψήφισης των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων για τη συμφωνία.

Βασικός σκοπός του πρωθυπουργού, σε πρώτη φάση είναι η επαναφορά της κανονικότητας στο μέτωπο της οικονομίας με το άνοιγμα των τραπεζών, το οποίο θα γίνει όταν δοθεί το πολιτικό σινιάλο με την επικύρωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Κάθετος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των διαρροών στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ζητώντας τις παραιτήσεις όσων μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν ταχθούν υπέρ της κυβέρνησης .

Σε αυτούς σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και πιθανότατα Κώστας Ήσυχος.

Ανοιχτά περιμένουν όλα τα σενάρια με το τοπίο να ξεκαθαρίζει μετα τις 22 Ιουλίου, οπότε και θα ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Το ενδεχόμενο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού – έστω και σύντομης διάρκειας ζωής μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε εκλογές μοιάζει να απομακρύνεται, τόσο εξαιτίας της απροθυμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταναλώσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο μετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα «ταλιμπάν» για την εφαρμογή του σκληρού μνημονίου, όσο και από την απροθυμία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα «να γίνει Παπαδήμος», όπως ο ίδιος είχε τονίσει την Παρασκευή στη δραματική συνεδρίαση της ΚΟ.

το πιθανότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιθανότατα με τη συμμετοχή και «υπερκομματικών» προσώπων κοινά αποδεκτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προΐσταται της Αριστερής Πλατφόρμας με γραπτή του δήλωση το πρωί ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τα μέτρα ακόμα και στο «και πέντε», τονίζοντας ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση».

Οι ζυμώσεις στις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο βουλευτών, αλλά πραγματοποιούνται συνεδριάσεις πανελλαδικά για τη στάση που θα τηρηθεί συνολικά από την Πλατφόρμα που κινείται σε τροχιά πλήρους αυτονόμησης.

Η στάση που θα κρατήσει η Αριστερή Πλατφόρμα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, αποφασίζοντας να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Στις 17 διαρροές που είχε η κυβέρνηση την Παρασκευή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να κλείσει τη συμφωνία ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, προστίθενται ακόμα 15 αυτών που είχαν στηρίξει τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεσμευόμενοι ωστόσο ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα εφόσον έρθουν στη Βουλή.

Οι απώλειες κατ’ αυτόν τον τρόπο για την Κουμουνδούρου φτάνουν τις 32, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε αυτούς προσμετράται και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του για να διαδεχθεί τον Μανώλη Γλέζο στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως, ήδη έχει ξεκαθαρίσει σε δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει παρών και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, ενώ δεν προτίθεται να υποβάλλει παραίτηση, επομένως μέχρι να του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό παραμένει υπουργός Ανάπτυξης.

Ήδη την πόρτα των παραιτήσεων έχει διαβεί ο μέχρι πρότινος «προεδρικός» βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο που τον ψήφισε, τόνισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα του.
Ωστόσο, δεν είναι ευδιάκριτο ακόμα πόσοι θα παραδώσουν τις έδρες τους, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να τις κρατήσουν και να συγκροτήσουν μία νέα ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, συνεχίζοντας τις ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένη είναι και η καταψήφιση από τη συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία από την Παρασκευή είχε τηρήσει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία, ενώ χθες με ανάρτησή της στο Facebook, αναφερόμενη στη συμφωνία, παρέπεμψε σε νέα… συνθήκη της Βάρκιζας.

εκτός της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλες εσωτερικές τάσεις όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, το Κόκκινο Δίκτυο αλλά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, τασσόμενοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με σκληρές ανακοινώσεις.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έλαβε χώρα στην Κουμουνδούρου, τα μέλη της κατέθεσαν σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό κατά την συνεδρίαση του κομματικού οργάνου από τον γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, τα μέλη της Γραμματείας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία αναμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης στις 08:00 αλλά αναβλήθηκε, με την ηγεσία του κόμματος να επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις πριν την σύγκληση της ΚΟ.

Σχετικά άρθρα