Το κείμενο με το οποίο προσήλθε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, διέρρευσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η διαρροή του ωστόσο την ώρα που ουδέποτε κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup προκαλεί υποψίες για νέα επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις της.
Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα λόγια ευρωπαίου αξιωματούχου που μετέφερε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος του EUobserver, κάνοντας λόγο για «κείμενο για να διασκεδάσει τους δημοσιογράφους…»
Στο προσχέδιο, όπως χαρακτηρίζεται η διαρροή, αφού το Eurogroup δεν κατέληξε σε επίσημη ανακοίνωση, υπάρχει σε αγκύλη η σημείωση ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να προσφερθεί η δυνατότητα γρήγορων διαπραγματεύσεων για ένα τάιμ άουτ από την Ευρωζώνη με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.
Πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο Σόιμπλε, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Σημειώνεται πως η αγκύλη σε ευρωπαϊκά κείμενα υποδηλώνει πως το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει γίνει αποδεκτό από όλα τα μέρη.
Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς να νομοθετήσει μέχρι την Τετάρτη μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως αλλαγές στον ΦΠΑ, εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτόματες περικοπές δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους.
Παράλληλα, το κείμενο προβλέπει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Politico Europe, η λίστα με τα προαπαιτούμενα που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Ιουλίου περιλαμβάνει:
– Ευθυγράμμιση του ΦΠΑ
– Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
– Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
– Εκσυγχρονισμός του κώδικα πολιτικής δικονομίας
– Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
– Πλήρης εφαρμογή των αυτόματων περικοπών σε περίπτωση απώλειας δημοσιονομικών στόχων
– Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες
– Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
– Λήψη αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
– Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
– Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης
– Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για ισχυρή εντολή να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο μνημόνιο και εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία η ελληνική πλευρά να πάρει και άλλα μέτρα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένονται μεταξύ 82-86 δισ. ευρώ.
Δείτε αναλυτικά και το σχετικό ρεπορτάζ του Mega…