Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: Η Ελλάδα είναι σαν τον Σίσυφο – Μια τραγωδία που μετατρέπεται σε φάρσα

Guardian: Η Ελλάδα είναι σαν τον Σίσυφο – Μια τραγωδία που μετατρέπεται σε φάρσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, The Guardian, ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, Δημοψήφισμα, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Κούρεμα Χρέους,

Σκληρή κριτική απέναντι στην πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού, απηύθυνε ο Guardian κατηγορώντας ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως πέντε μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός ασκούσε μικροπολιτική πολιτκή, κουνώντας το σπαθί του, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Για τραγωδία δείχος τέλος κάνει παράλληλα λόγο o Guardian γράφοντας «Η τραγωδία είναι ότι δεν υπάρχει τέλος στα δεινά του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχασε το 25% της δύναμής της τα τελευταία πέντε χρόνια, τώρα βλέπουν τη χώρα τους να πέφτει ξανά στην ύφεση και τις τράπεζες να κλείνουν τις πόρτες τους. Η ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία που είναι αντιπραγματιστική και στερείται χρημάτων, θα είναι βαθιά και μακροχρόνια και θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να επιστρέψει σε πολιτικές ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Λάρι Έλιοτ, οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες, καθώς το νέο κύμα λιτότητας θα βάλει φρένο σε κάθε δραστηριότητα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η ίδια πολιτική έχει εφαρμοστεί ξανά και έχει αποτύχει. Και αναμένεται να αποτύχει και πάλι.

«Η Ελλάδα είναι σαν τον Σίσυφο. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το ίδιο με τον βασιλιά της Κορίνθου – εξόργισε τους θεούς (Τρόικα) και τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και η τιμωρία του θα είναι δεχθεί ένα πρόγραμμα σκληρότερο από το προηγούμενο. Γι’ αυτό η τραγωδία, αίφνης, μετατρέπεται σε φάρσα. Οι όροι που είναι διατεθειμένος να δεχθεί ο Τσίπρας είναι στην πραγματικότητα πιο σκληροί από αυτούς που απέρριψε πριν από δύο εβδομάδες – τότε που εξέπληξε τους πάντες με το να προκηρύξει δημοψήφισμα», αναφέρει το άρθρο.

Ο Έλιοτ χαρακτηρίζει «παράτολμη» την συγκεκριμένη απόφαση, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων).

«Αίφνης, η ελληνική οικονομία «πάγωσε» και άπαντες άρχισαν να κάνουν πλάνα για Grexit και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα», γράφει.

«Ο Τσίπρας πήρε την εντολή που ζητούσε από τους ψηφοφόρους θεωρώντας πως το ”Όχι” θα πιέσει κι άλλο τους πιστωτές, αλλά έκανε λάθος. Το μήνυμα που πήρε ήταν ”ή υποχωρείς ή φεύγεις από το ευρώ”. Διάλεξε να ανεβάσει μια λευκή σημαία στον Παρθενώνα. Οι Έλληνες θα ρωτήσουν σήμερα ποιος ο λόγος για όλο αυτό το διπλωματικό θέατρο, την ακραία ρητορική, τις ατέλειωτες συναντήσεις και φυσικά το δημοψήφισμα. Η απάντηση είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Ο Τσίπρας πρέπει να πληρώσει με ένα βαρύ πολιτικό τίμημα. Οι δανειστές μπορούν να ζητήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, αλλά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά οι πιέσεις που ασκούνται για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι μεγάλες».

Ενώ καταλήγοντας αναφέρεται στους λόγους για του οποίους η Ελλάδα πετύχει κούρεμα χρέους «Η Ελλάδα θα λάβει μια κάποια ελάφρυνση χρέους. Οι δανειστές δεν θα το κάνουν γιατί το αξίζει ο Τσίπρας, αντίθετα κατέστρεψε την καλή θέληση, αλλά γιατί με το χρέος να φτάνει στο 175% του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί της Γερμανίας, πλέον, το παραδέχονται. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά η νέα λιτότητα δεν εγγυάται την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο πακέτο δεν θα είναι επιτυχημένο, όπως δεν ήταν και το δεύτερο. Όταν θα έρθει το νέο επεισόδιο της ελληνικής κρίσης, διότι θα έρθει κάποια στιγμή, οι Έλληνες θα κοιτάξουν πίσω για να δουν αν η λιτότητα και οι αποφάσεις του παρελθόντος ήταν, όντως, οι σωστές».

Σχετικά άρθρα