ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός οικονομολόγος: “Η λιτότητα απέτυχε παταγωδώς”

Γερμανός οικονομολόγος: “Η λιτότητα απέτυχε παταγωδώς”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Γερμανία, Ευρώ, Ευρωζώνη, Λιτότητα,

Όλο και πιο έντονες γίνονται οι συζητήσεις στα γερμανικά ΜΜΕ για το μέλλον της Ελλάδας εντός ή εκτός της Ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ τάσσεται κατά του Grexit και της λιτότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο WDR μίλησε για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια αλλά και για το μέλλον της:

«Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι συμμετέχοντες, ειδικά οι τρεις θεσμοί, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, ότι η μέχρι σήμερα πολιτική λιτότητας απέτυχε παντελώς. Η κατάρρευση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στην Ελλάδα θα έπρεπε να θέτουν εν αμφιβόλω την επιβολή κάποιων κανόνων περικοπών. Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο σε μεμονωμένους κανόνες, όσο σε μία γενικότερη αλλαγή ρότας».

Συγκεκριμένα, ο Ρούντολφ Χίκελ επισημαίνει δύο βασικά μέτρα που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ληφθούν:

«Υπάρχουν δύο άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Το πρώτο είναι να γεμίσουν και πάλι τα ελληνικά ATM με χρήματα. Το δεύτερο μέτρο «εμπιστοσύνης» είναι ένα άμεσο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα βρει εφαρμογή προ πάντων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Ο Γερμανός οικονομολόγος κλήθηκε επίσης να απαντήσει στην άποψη του συνάδελφου του, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επαναφορά της δραχμής θα αποτελούσαν μια καλύτερη λύση για τη χώρα.

«Ο συνάδελφος επιχειρηματολογεί, λέγοντας ότι θα γινόταν υποτίμηση της δραχμής, θα γινόταν δηλαδή ένα πολύ φθηνό νόμισμα και αυτό θα ήταν θετικό για τον τομέα των εξαγωγών στην Ελλάδα γιατί εάν ας πούμε εξάγει στη Γερμανία θα πληρώνεται σε ευρώ και αυτά τα χρήματα θα είναι πολύ περισσότερα σε δραχμές. Όμως κάνει λάθος σε ένα πολύ βασικό σημείο: πέρα από τον τουρισμό δεν υπάρχουν εξαγωγές στην Ελλάδα. Ο τομέας των εξαγωγών είναι εξασθενημένος, πρέπει να ενισχυθεί. Αν ενισχυθεί τότε θα μπορούσε να ισχύσει το επιχείρημα του συναδέλφου», είπε ο Χίκελ.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα