Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: «Συνένοχοι» Τσίπρας – Μέρκελ για την ελληνική κρίση

Bloomberg: «Συνένοχοι» Τσίπρας – Μέρκελ για την ελληνική κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ,

Σε σημερινό άρθρο στο Βloomberg, δημοσιογράφος προσπαθεί να εντοπίσει τις καταστάσεις που οδήγησαν την ελληνική κρίση σ’ αυτό το σημείο. Και αν και ρίχνει την μεγαλύτερη ευθύνη στον κ. Τσίπρα, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι και η κυρία Μέρκελ έχει δεθεί τόσο στενά με το ελληνικό πρόβλημα που ουσιαστικά οποιαδήποτε αποτυχία της Ελλάδας την καθιστα και δική της προσωπική αποτυχία.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος του Bloomberg: «Το “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δημιούργησε μια στιγμιαία ευφορία, αλλά μπορεί να αποδειχτεί κάτι για το οποίο οι Ελληνες θα μετανιώσουν στα χρόνια που θα έρθουν. Ήταν ενα ακόμα επεισόδιο σε μια σειρά από λανθασμένους υπολογισμούς.

Καθώς το αδιέξοδο σέρνεται εδώ και καιρό, οι ανόητες προκλήσεις του Αλεξη Τσίπρα έκαναν τις διαπραγματεύσεις ακόμα πιο αντιπαραγωγικές. Οι καθυστερήσεις έφεραν σημαντική επιδείνωση στην οικονομική κρίση. Από τη μια η Αθήνα επιμένει στην μείωση του χρέους ως σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση συρρικνώνει αυτό που οι πιστωτές θα έχουν να κερδίσουν αν τελικά επιτευχθεί επίλυση της κρίσης» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει εστιάζοντας στην περικοπή του χρέους: «Αν υπάρξει για παράδειγμα ένα κούρεμα της τάξης του 30%, οι επενδυτές θα ελπίζουν τουλάχιστον να ανακτήσουν το υπόλοιπο 70% των χρημάτων τους.

Όμως με την οικονομία τις τελευταίες ημέρες να βρίσκεται σε κάθετη πτώση, θα απαιτηθεί προφανώς ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα, έτσι ώστε να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όχι μόνο αυξάνει το ποσό των νέων μέτρων που καλείται να λάβει. Αλλά μειώνει αισθητά και το όφελος για τους πιστωτές από μια συμφωνία μαζί τους» παρατηρεί ο δημοσιογράφος του Bloomberg.

«Παρ’ όλα αυτά» συνεχίζει στο άρθρο του, «η απόδοση ευθυνών δεν είναι τόσο απλή. Οι καθυστερήσεις, η σκληρή στάση, η διαρκής απειλή του Grexit είναι περισσότερο σφάλματα των πιστωτων παρά της Ελλάδας. Είναι αλήθεια ότι ο Τσίπρας παραπλάνησε τους ψηφοφόρους του με το δημοψήφισμα και με δεν υπολόγισε το κόστος των ενεργειών του.

Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ειπωθεί και για την Γερμανίδα Κανγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για πολλούς μήνες δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους γιατί πρέπει να αποφευχθεί μία ελληνική χρεωκοπία. Και πιο πρόσφατα, όχι μόνο απέτυχε να διαγνώσει την κατάσταση, αλλά απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για το τι διακυβεύβεται» παρατηρεί ο δημοσιογράφος του Bloomberg.

Kαι καταλήγει εστιάζοντας στο πραγματικό πρόβλημα των δύο χωρών: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και αύξησε τους επικριτές της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ, δεν μετέβαλλε ουσιαστικά το ενδιαφέρον που έχουν και οι δύο πλευρές -ακόμα και τώρα- να έρθουν σε συμφωνία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας έφερε την χώρα του σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αλλά αν το ενδεχόμενο χρεωκοπίας στην Ελλάδα την ωθήσει εκτός της Ευρωζώνης, η αποτυχία δεν θα είναι μόνο δική του. Εξίσου μεγάλη αποτυχία θα είναι και για την κυρία Μέρκελ, όχι μόνο για την Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το μέλλον της» ολοκληρώνει ο Clive Crook την ανάλυσή του σχετικά με τις ευθύνες των δύο ηγετών για την εξωθηση της ελληνικής κρίσης στα άκρα.

Σχετικά άρθρα