Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φωτιά» από τις συσκέψεις για τη συμφωνία στο Μαξίμου

«Φωτιά» από τις συσκέψεις για τη συμφωνία στο Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μέγαρο Μαξίμου, Σύνοδος Κορυφής,

Κόκκινο χτυπάει το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο από το πρωί φιλοξενεί αλλεπάλληλες συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και συνεργάτες του για την ολοκλήρωση των ελληνικών θέσεων ώστε να κλείσει εν τέλει η συμφωνία με τους εταίρους.

Επί τάπητος του κυβερνητικού συμβουλίου τίθενται όλα τα σενάρια και τα ανοιχτά ζητήματα ενόψει του κρίσιμου σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο πιθανότατα εν συνεχεία και σε επίπεδο ηγετών με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να αποστείλει το τελικό πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις και μέτρα, το οποίο θα συνοδεύει το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας από τον ESM που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα, τα οποία θα έχουν ως βάση το πακέτο Γιούνκερ με ορισμένες αλλαγές και προσαρμογές, να είναι ρεαλιστικά και να μην θέσουν εν αμφιβόλω το ελληνικό αίτημα. Η απόφαση για έναν έντιμο συμβιβασμό είναι ειλημμένη από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πλέον έχει αναλάβει μετά το εξωτερικό τις… εσωτερικές μάχες εντός της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να παρουσιαστεί ως μία κοινά αποδεκτή εθνική συνεναιτική γραμμή.

Την ίδια ώρα κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει τόσο η βιωσιμότητα του χρέους, για το οποίο έχει σύμμαχο το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, όπως και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο που να ισοσκελίζει τα σκληρά υφεσιακά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις προαπαιτούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τη βιωσιμότητα του χρέους η παρέμβαση Τουσκ κατόπιν συνομιλίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε εντολή μετά τον Ντάισελμπλουμ για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Για αυτό το λόγο είχε μείνει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατόπιν συσκέψεων με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνέτασσε την ελληνική πρόταση συνεπικουρούμενος από τα ελληνικά και γαλλικά κλιμάκια.

Ο κ. Τσακαλώτος από το πρωί έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως εκείνος τους κορυφαίους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς σε τηλεφωνικές επαφές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκφράζεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας, μετά και την δημόσια απόρριψη των σεναρίων για «κρυφή ατζέντα» του Αλέξη Τσίπρα, με την ιστορική ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις Αριστερής Πλατφόρμας – Κινείται σε τροχιά ρήξης

Την ίδια ώρα πάντως, αντιδράσεις για τη συμφωνία εκφράζονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στη σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για το φυσικό αέριο, τόνισε ότι «δεν θα μετατρέψουμε το Όχι σε ντροπιαστικό Ναι»

Την ίδια ώρα μάλιστα εάν και η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει να τηρήσει αποστάσεις από την αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του «Όχι», η οποία οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση του αιτήματος στον ESM, στρατηγοί του Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας απηύθυναν έκκληση για μαζική συμμετοχή στους πολίτες μέσα από αρθρογραφίες και τηλεοπτικές εκπομπές, προκαλώντας αμηχανία σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα