Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο για το κλείδωμα της συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, μετά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων Εταίρων ότι μη συμφωνία θα σημάνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αποδέχονται την έντονη ανησυχία στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων για την οριακή κατάσταση και τις ασφυκτικές ημερομηνίες που έχουν διαμορφωθεί, καθώς η 20ή Ιουλίου, ημέρα που πρέπει να αποπληρωθεί το ομόλογο που ωριμάζει της ΕΚΤ, αποτελεί το τέλος του δρόμου.
Πέντε ολόκληροι μήνες “σπαταλήθηκαν” από τις δημιουργικές ασάφειες του Γιάνη Βαρουφάκη, πάγωσαν την πραγματική οικονομία και κατέληξαν σε πτώχευση της Ελλάδας με το κλείσιμο των τραπεζών.
Από την κυβέρνηση αρνούνται ότι παρουσιάστηκε συγκεκριμένο πλάνο Grexit στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Για να μπορέσει πάντως να επιτευχθεί η συμφωνία, ουσιαστικά η καταληκτική ημερομηνία είναι το πρωί της Παρασκευής, ώστε να ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup το Σάββατο το οποίο και θα την επικυρώσει και εν συνεχεία η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το χρέος μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα έχει δώσει στους εταίρους της το πλήρες πακέτο το μεταρρυθμίσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη με αντάλλαγμα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργία καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει τις επόμενες ώρες, για να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πρόταση έχει ως όπλο της την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε έναν ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα που όλοι καλούμαστε να έχουμε ευθύνη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής.
Η ελληνική πλευρά δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων για το αίτημα στον ESM, το οποίο εκτός από το διετές πρόγραμμα στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν να περιλαμβάνει και μία συμφωνία γέφυρα με παράλληλη χρηματοδότηση και ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να μπορέσει να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας στην κανονικότητα και να ανταπεξέλθει η χώρα στις δανειακές υποχρεώσεις της.
Το πακέτο μέτρων με το νέο διετές πρόγραμμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό, καθώς βάση του είναι το πακέτο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το γεγονός ότι η συμφωνία θα συνοδεύεται από ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο το καθιστά πιο «εύπεπτο», εκτιμώντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στη μείωση του 1% στα δημοσιονομικά του 2015 εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο μετά τα capital controls.
Σε αυτό το σημείο πάντως, κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι εφόσον υπάρχει σχέδιο συμφωνίας επί τάπητος με τους εταίρους, η ΕΚΤ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα συνεχίσει έστω και κατ’ ελάχιστον τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι την τελική υπογραφή της.
Σχετικές διαβεβαιώσεις πήρε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως, την Τετάρτη θα παρουσιαστεί το «κοινό έδαφος» για μία βιώσιμη συμφωνία, με τον «οδικό χάρτη» να έχει τεθεί επί τάπητος στην τετραμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ και Γιούνκερ.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν μετά τις διαρροές για μη κατάθεση προτάσεων στο Eurogroup της Τρίτης, ότι «το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής».
«Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους», προσέθεταν πηγές του Μαξίμου.