Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι χαμένοι στη μοιρασιά του πλεονάσματος – Η υπόσχεση Σαμαρά που ξεχάστηκε

Οι χαμένοι στη μοιρασιά του πλεονάσματος – Η υπόσχεση Σαμαρά που ξεχάστηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Άστεγοι, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Τρόικα,

Ξεθώριασε η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον. Στο μοίρασμα των χρημάτων όπως αυτό συμφωνήθηκε με την τρόικα μεγάλοι χαμένοι είναι τα φτωχά νοικοκυριά.

Και αυτό γιατί θα μοιραστούν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα των σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Θα λάβουν δηλαδή το ένα έκτο του συνολικού ποσού που μάζεψε η κυβέρνηση με τις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως των φτωχώτερων. Το ποσό αυτό ξεκίνησε σημαντικά υψηλότερα, αλλά κατέληξε στα 500 εκατ. ευρώ, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.

Μόλις δύο μήνες νωρίτερα στα τέλη του Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς υποσχόταν ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μοιραζόταν στα αδύναμα νοικοκυριά. Δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα σημερινά νούμερα.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 20 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχόταν ότι «θα επιστραφεί στην κοινωνία το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος» με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων.

«Όπως το γεγονός ότι θα επιστρέψουμε ένα μεγάλου μέρος, το 70%, του πρωτογενούς μας πλεονάσματος στην κοινωνία. Για πρώτη φορά, δηλαδή, θα υπάρξει μια αποκατάσταση αδικιών, που χειροπιαστά θα το νιώσει η κοινωνία. Ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι, εκείνοι που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη. Άλλωστε, είναι ήδη συμφωνημένο από τον Νοέμβριο του 2012 αυτό. Κι αυτά όλα θα δοθούν στους πιο αδύναμους, χωρίς να δανειστούμε. Θα δοθούν, δηλαδή, από το πλεόνασμα, όχι από τα δανεικά» έλεγε μόλις δύο μήνες νωρίτερα.

Ωστόσο σήμερα το μοίρασμα είναι διαφορετικό:
-500 εκατ. ευρώ για τους κοινωνικά αδύναμους
-1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
-20 εκατ. ευρώ για τους άστεγους
-1 δισ. ευρώ επιστροφή χτους δανειστές
-340 εκατ. ευρώ η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Σχετικά άρθρα