Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ, λέει το Reuters

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ, λέει το Reuters
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την τελευταία ευκαιρία της να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εκθέσει τις προτάσεις του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μετά την απόρριψη εκ μέρους των Ελλήνων τους όρους λιτότητας για διάσωσή τους, γράφει την Τρίτη το Reuters.

Με τις ελληνικές τράπεζες να ξεμένουν από ρευστό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σφίγγει σταδιακά τον κλοιό της χρηματοδότησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πείσει τους ηγέτες των άλλων 18 κρατών -πολλοί από τους οποίους είναι εξοργισμένοι ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης στην Ελλάδα- να αρχίσουν ταχείες διαπραγματεύσεις για ένα νέο μεγάλο δάνειο για τη διάσωση της χώρας του.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο κύριων δυνάμεων της Ευρωζώνης, ανέφεραν τη Δευτέρα πως η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για να επιτευχθεί συμφωνία που θα σώσει την Ελλάδα από το να βυθιστεί σε οικονομική αναταραχή και να βγει από το ευρώ.

Αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζοντας αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της χώρας της να ξεφορτωθεί την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως εναπόκειται στον Τσίπρα να φέρει πειστικές προτάσεις αφότου η Ελλάδα απέρριψε τις αυξήσεις φόρων, τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις συντάξεις που ήταν στο τραπέζι πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσής της την περασμένη εβδομάδα.

Από την ελληνική πλευρά, το κλειδί για να γίνει πολιτικά αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία είναι να κερδηθεί μια ισχυρότερη δέσμευση από τη Μέρκελ και άλλους ηγέτες να ξαναεξεταστεί το θέμα του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.

Χωρίς μια δυνατή εγγύηση ελάφρυνσης χρέους, ούτε η Ελλάδα ούτε το ΔΝΤ είναι πιθανό να αποδεχθούν μία συμφωνία. Αλλά αυτό μπορεί να είναι περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να δεχθεί η Γερμανία και οι σύμμαχοί της του βορά.

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, ενός έθνους 11 εκατομμυρίων που αποτελεί μόλις το 2% του πληθυσμού της Ευρωζώνης.

Αν οι ελληνικές τράπεζες ξεμείνουν από λεφτά και η χώρα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της νόμισμα, μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο ενός κράτους από το ευρώ- την πρώτη από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999, δημιουργώντας ένα προηγούμενο και εντείνοντας τις αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας ατελούς ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

«Ακόμα κι αν δεν πυροδοτούσε ένα βραχυπρόθεσμο ντόμινο, η ακεραιότητα της Ευρωζώνης θα βρισκόταν υπό απειλή με κάθε επεισόδιο πολιτικής αβεβαιότητας σε κάποια χώρα- μέλος», τονίζει ο αναλυτής της BNP Paribas, Thibault Mercier.

Ενισχυμένος από το 61,3% του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο αριστερός Τσίπρας κέρδισε την υποστήριξη όλων των πολιτικών αρχηγών και αντικατέστησε τον «τραχύ» υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον μετριοπαθή διαπραγματευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε έναν έντονο γύρο τηλεφωνικής διπλωματίας, κάλεσε τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, καθώς και τη Μέρκελ και τον Πούτιν. Δεν αποκάλυψε ωστόσο και πολλά για τις μεταρρυθμιστικές παραχωρήσεις που θα έκανε για να πείσει τους βαθιά σκεπτικιστές Ευρωπαίους να δανείσουν στην Αθήνα περισσότερα χρήματα ύστερα από πέντε μήνες πικρών και άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Σχετικά άρθρα