Ολοκληρώθηκε, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ακροαματική διαδικασία που διεξάγεται, από τις 12:00, για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του μεθαυριανού δημοψηφίσματος, μετά από προσφυγή δύο Ελλήνων πολιτών.
Προηγουμένως, οι δικηγόροι που είχαν ασκήσει παρέμβαση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υποστήριξαν ότι η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές είναι συνταγματικά και νόμιμα και ότι το μόνο αρμόδιο δικαστήριο να κρίνει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το Εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης, ανέφεραν ότι αυτά τα δύο νομοθετήματα υπάγονται στο στενό κυβερνητικό έργο και δεν μπορούν να προσβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόσθεσαν, δε, ότι για τα ερωτήματα έχει ενημερωθεί, πλήρως, ο ελληνικός λαός και ότι η απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδοθεί αφορά την ιστορία της Ευρώπης, καθώς σήμερα δικάζεται η δημοκρατία.
Οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν ότι η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα αποτελούν κυβερνητικές πράξεις υψηλότατου επιπέδου, οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά από το ΣτΕ, καθώς εκφράζουν τη βούληση της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν, με τη σειρά τους, ότι αρμόδιο να κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το Εκλογοδικείο και όχι το ΣτΕ.
Μετά τη διάσκεψη των δικαστών, η απόφαση της Ολομέλειας θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο επί της έδρας.