Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Αλαβάνος: «Κίνδυνος μείωσης των Ρώσων τουριστών λόγω Ουκρανίας – Ανατίμηση του ευρώ 30% απέναντι στο ρούβλι»

Αλ. Αλαβάνος: «Κίνδυνος μείωσης των Ρώσων τουριστών λόγω Ουκρανίας – Ανατίμηση του ευρώ 30% απέναντι στο ρούβλι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέκος Αλαβάνος, Ουκρανία, Ρωσία,

“Αντί να προεδρεύει βουβή η ελληνική κυβέρνηση και να γίνεται συνένοχη στην ψυχροπολεμική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην κρίση στην Ουκρανία θα έπρεπε τουλάχιστον να σκέφτεται στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας μας”, είπε ο Αλέκος Αλαβάνος από την Σπάρτη, όπου μίλησε σε πολιτική εκδήλωση.

Ο επικεφαλής του Σχεδίου Β επεσήμανε ότι “η επιβολή κυρώσεων από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα επηρεάσει όλους τους τομείς των οικονομικών σχέσεων Δύσης και Ανατολής. Και τον τουρισμό, που ενδιαφέρει ζωτικά την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης θετικής δυναμικής που έχει η προσέλευση Ρώσων τουριστών τα τελευταία χρόνια. Το 2013, σύμφωνα με τη Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα ήταν ο τρίτος πιο προσφιλής προορισμός Ρώσων τουριστών, μετά την Τουρκία και την Αίγυπτο, ο αριθμός τους ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, και η ετήσια αύξηση έφτανε το 70%”.

Και συνέχισε: “Οι παράγοντες ενδεχόμενης επιδείνωσης είναι τέσσερις. Η μεγέθυνση των δυσκολιών για τις βίζες. Το εχθρικό κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να κρατήσει συναλλαγματικά διαθέσιμα λόγω της φυγής κεφαλαίων από την οικονομία της και της πίεσης που ήδη δέχεται το ρούβλι. Και κυρίως το πολύ ακριβό ευρώ για τον ρώσο τουρίστα. Σήμερα το ρούβλι είναι 0,01945305 του ευρώ, ενώ ένα χρόνο ακριβώς πριν ήταν 0,02440883. Για ένα ευρώ ο ρώσος τουρίστας χρειάζεται 51,5 ρούβλια, ενώ ένα χρόνο πριν χρειάζονταν 41. Έχουμε μια ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο ρούβλι κατά 28%, πράγμα εξαιρετικά δυσμενές σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες εκτός ευρώ.

Ήδη, πριν καν ανακοινωθούν οι δυτικές κυρώσεις, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρόδου, ανακοίνωσε ότι, ενώ με βάση τις προκρατήσεις περίμεναν 25% αύξηση, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ήδη στο 10%.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαφοροποιηθεί από την επιθετική και επεκτατική πολιτική της γερμανικής, γαλλικής και των άλλων κυβερνήσεων, που έφερε τους ναζιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου και προκάλεσε το γεωπολιτικό ντόμινο που διαμέλισε την Ουκρανία. Μια Ελλάδα φιλική σε μια υπό απομόνωση από τη Δύση Ρωσία, θα μπορούσε να αντισταθμίσει ορισμένους από τους παραπάνω αρνητικούς παράγοντες.

Βαθύτερα όμως, η νομισματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία, για να καθορίζει αυτή τους νομισματικούς όρους του τουρισμού και του διεθνούς εμπορίου, και να μη πληρώνει τα σπασμένα, όχι μόνο από τις πολιτικές του σκληρού ευρώ, αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, κατέληξε.

Σχετικά άρθρα