Με επίσημη ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τη μείωση των αμυντικών δαπανών, ως “προσφορά” της κυβέρνησης στους δανειστές.
Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση, “δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών”.
Νωρίτερα την Τετάρτη είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, μέχρι και φήμες για πιθανή παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, εξαιτίας πληροφοριών που ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στους δανειστές μειώσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 και 400 εκατομμύρια για το 2017 στις αμυντικές μας δαπάνες αλλά και μείωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με τη διάψευση αυτή “αποκαθίστανται” κατά κάποιο τρόπο και οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Άμυνας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτεί μείωση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, δεν θα δεχτεί τον αφοπλισμό της χώρας μας.
Την Τρίτη υπήρξε παρέμβαση και του ΝΑΤΟ. H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF:
«Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».
Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».