Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτική παρέμβαση Γιούνκερ για «ναι» στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα

Πολιτική παρέμβαση Γιούνκερ για «ναι» στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρώπη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισθοί, Συντάξεις,

Να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδας, δηλώνοντας προδομένος και βαθύτατα θλιμμένος από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την προσωπική του εργασία πάνω στο θέμα.

Παράλληλα έκανε λόγο για εγωισμούς και τακτικιστικά παιχνίδια.

«Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στην αλήθεια και ενάντια στον τρόπο που διεξήχθησαν τα γεγονότα, θέσει υπόψη την πρόταση των τριών θεσμών, θα ζητούσα από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει “ναι”, διότι αυτό θα εκπέμψει ένα μήνυμα και για την Ελλάδα και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το “ναι” ως μήνυμα που θα έρθει προς τα έξω θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Θα έλεγα στους Έλληνες, που τους αγαπώ βαθιά, ότι δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν. Θα πρέπει αν πουν ναι ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί γιατί είναι υπεύθυνοι και περήφανοι για τον εαυτό τους».

«Δεν θέλαμε και ούτε και τώρα θέλουμε την Ελλάδα να παίζει στη δεύτερη εθνική. Είμαστε 28 κράτη μέλη που μπόρεσαν να συγχωνεύσουν 19 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο και ευελπιστώ ότι θα παραμείνουν 19 νομίσματα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Καμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από μια άλλη και στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες όχι μία δημοκρατία εναντίον 18 και όχι 18 δημοκρατίες εναντίον μίας. Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών», τόνισε,υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι ποκερ δεν υπάρχει κάποιος που κερδίζει και κάποιος που χάνει.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».

Στη συνέχεια παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς,αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.

Χαρακτήρισε «τεράστιο πακέτο» αυτό που προσφέρθηκε στην Αθήνα και πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως όλα τα θέματα ήταν πάνω στο τραπέζι.

Σχετικά άρθρα