Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρή κόντρα Βενιζέλου – Φίλη για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Σκληρή κόντρα Βενιζέλου – Φίλη για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Φίλης, ΣΥΡΙΖΑ,

Θέμα αντισυνταγματικότητας για την πρόταση για δημοψήφισμα εγείρουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Το θέμα έθεσε με ένσταση στο Προεδρείο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημοσιονομικού περιεχομένου, το οποίο δεν μπορεί βάσει Συντάγματος να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ότι η πρόταση για δημοψήφισμα για το κείμενο των δανειστών αποτελεί συνταγματική εκπτροπή, κάνοντας λόγο για υφαρπαγή ψήφου του λαού και απόπειρα πραξικοπήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα έγκρισης της κυβερνητικής πρότασης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αφορά θέμα στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας».

«Είναι επίσημα τα δύο έγγραφα της ελληνικής και της πρότασης των δανειστών επί τη βάση των οποίων θέλετε δημοψήφισμα; Ποιες είναι οι διαφορές τους;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για το αντικείμενο που θα τεθεί σε δημοψήφισμα..

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στην εναρκτήρια ομιλία του στη Βουλή διέγνωσε «πολιτικές σκοπιμότητες του Ευάγγελου Βενιζέλου» για το θέμα αντισυνταγματικότητας.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι καθόλα συνταγματική, καθώς αφορά μείζον εθνικό θέμα.

«Δεν πρόκειται για υφαρπαγή αλλά για σεβασμό της πολιτικής βούλησης», σημείωσε ο κ. Φίλης, ισχυριζόμενος ότι με το δημοψήφισμα η κυβέρνηση θέλει με πολιτική ευθύνη να στείλει μήνυμα πως στη διαπραγμάτευση έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί ενωτικά η εθνική αξίωση να μην υπάρξει περαιτέρω καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο κ. Φίλης δε το ΠΑΣΟΚ πως προσπαθεί να εμπλέξει στη διαδικασία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη πως θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και δεν θα δημιουργήσει προσχώματα στην διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Για το αντικείμενο το οποίο τίθεται σε δημοψήφισμα, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι υπάρχει το τελεσίγραφο των πιστωτών.

«Ακόμη και εάν το τελεσίγραφο το πάρουν από το τραπέζι, πρόκειται για κόλπο, το περιεχόμενο παραμένει. Καλούμε τη Βουλή και το λαό να δώσει τη δέσμευση να απορρίψει τα μέτρα που περιέχει με όποιο τρόπο κι αν έρθουν στο προσκήνιο» κατέληξε ο Νίκος Φίλης, αιτούμενος την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας.

Σχετικά άρθρα