Αισιόδοξος ότι την Τετάρτη θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση ισορροπημένα.
Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα mega» και αναφέρθηκε για τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή θα υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα που βασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας και ότι είναι η πιο ισορροπημένη – συμφωνία – που θα μπορούσε να επιτευχθεί, υπό τις δεδομένες συνθήκες.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ροή επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.
«Εγώ τα βρίσκω ισορροπημένα», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας για τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, «είναι η καλύτερη δυνατή σύνθεση που μπορούσε να γίνει, αλλάζοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία της προσέγγισης στο πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Για τη διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός το διαχώρισε σε δύο πλευρές, τη βραχυχρόνια, δηλαδή τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015, 2016, 2017 και το 2018, το οποίο είναι μέρος της συμφωνίας και τη μακροχρόνια πλευρά του, την αποπληρωμή του από το 2022 έως το 2045.
Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταθάκης είπε: «Αν περιμένετε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό του 2016, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές».
Για τον ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός σχολίασε ότι στα εμπορικά – τουριστικά νησιά δεν θα υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος, ενώ για όλα τα άλλα νησιά η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη μάχη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταθάκης, να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Όσο για τον διαχωρισμό των εμπορικών νησιών με τα υπόλοιπα και το πώς αυτός θα οριστεί, ο ίδιος ανέφερε: «προσπαθούμε να βρούμε ένα πληθυσμιακό κριτήριο ή ένα οικονομικό κριτήριο με κατά κεφαλήν εισόδημα». Όσον αφορά στην εστίαση στον ΦΠΑ είπε ότι ελπίζει να μην περάσει, παρόλο που υπάρχουν πιέσεις από τους πιστωτές.
«Δεν θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο, είναι εκτός πραγματικότητας», είπε ο υπουργός.
«Θα προβάλουμε τα θετικά της συμφωνίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας για το πώς θα «υπερασπιστεί» αυτή η συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το email Χαρδούβελη και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, τονίζοντας πως το email Χαρδούβελη αφορούσε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και όχι την περίοδο 2015-2016, στην οποία περίοδο σύμφωνα με το μνημόνιο τότε της εποχής, η χώρα καλείτο να πάρει επιπρόσθετα μέτρα πάνω από 15 δισ. ευρώ.
«Να στηρίξουν την πιο δίκαιη κυβέρνηση που είχε ο τόπος για πολλά χρόνια», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Δείτε το απόσπασμα: