Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Πληρώνουμε την κακή διαπραγμάτευση μίας ανίκανης κυβέρνησης

Δένδιας: Πληρώνουμε την κακή διαπραγμάτευση μίας ανίκανης κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, ΣΚΑΪ,

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ, και πρώην υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Από τον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Δένδιας είπε ότι τη θεωρεί μία πολύ κακή συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση του ότι η ύπαρξη της είναι καλύτερη από μία μη συμφωνία.

«Είναι μία πολύ κακή συμφωνία, 6,5 δισ. ευρώ παραπάνω από το ανώτατο όριο το οποίο μας ζητούσαν οι εταίροι τον Δεκέμβριο του 2014 και που δεν είναι και απαραίτητο ότι θα γινόταν έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συνέχισε σημειώνοντας τα εξής:
-Για τα νέα βάρη στον ιδιωτικό τομέα με τα μέτρα που προτείνονται από την Κυβέρνηση είπε:

«Καταλογίζω ευθύνη – στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όχι μόνο – γιατί αυτά που πρότεινε στους Ευρωπαίους, προσθέτουν τέτοια βάρη στον ιδιωτικό τομέα που θα μας κατρακυλήσουν σε ύφεση και δευτερογενώς μπορούν να χρειαστούν και χειρότερα μέτρα, αγνοώντας τη ίδια στιγμή πλήρως την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου.

Δεν μιλάω για μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ούτε μία μείωση οποιασδήποτε δαπάνης του Δημοσίου. Ωραία πάμε, ανοίγουμε την ΕΡΤ, κάνουμε επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, μια χαρά… Στον φουκαρά τον ιδιωτικό τομέα με το 1.700.000 ανέργους να του ρίξουμε κι άλλους φόρους, κι άλλο ΦΠΑ, ό,τι κι αν γίνει (…). Υπάρχει ευθύνη και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Γιατί αποδέχονται ένα πακέτο μέτρων το οποίο αντιμετωπίζει επίσης τις δημόσιες δαπάνες σαν «ιερή αγελάδα». Εδώ οφείλουμε να έχουμε ένα ελληνικό πρόγραμμα. Όχι την επιβολή μίας ευρωπαϊκής «ρετσέτας» συνεχούς μείωσης της κυκλοφορίας χρήματος στον ιδιωτικό τομέα και αύξησης της φορολογίας. Έχει αποδειχτεί ότι αυτό οδηγεί σε συνεχώς μεγαλύτερο πρόβλημα ».

-Για το αν υπήρχε άλλη λύση πέραν της συμφωνίας:

«Η εναλλακτική, έτσι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το πήγαινε , ήταν απλώς χειρότερη. Εγώ δεν έχω να διαλέξω το καλό πλέον. Έχω να διαλέξω ανάμεσα στο κακό και στο χείριστο. Εξ ανάγκης λοιπόν λέω «ας πάρω τώρα το κακό μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μου επιτρέψουν να ανατρέψω αυτή τη συνεχή επιβολή βαρών στον ιδιωτικό τομέα». Για εμένα, η συνεχής αύξηση βαρών στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι μόνο άδικη, δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί δευτερογενώς σε μεγαλύτερη ύφεση και απεδείχθη αυτό.

Και εμείς δεν είμαστε άμωμοι. Δεν το λέω από την άποψη του Εισαγγελέα που κατηγορεί κάποιον που βρίσκεται στο εδώλιο. Το λάθος αυτό απεδείχθη και από την δική μας άσκηση πολιτικής και από πολιτική προηγούμενων από εμάς. Γι” αυτό λέω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη ».

-Για το ποια πρέπει να είναι η στάση της Ν.Δ.:

«Επί της αρχής, δηλαδή για το αν πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία, πιστεύω ότι πρέπει να την ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, επί των άρθρων, είναι θέμα του συγκεκριμένου περιεχομένου που πρέπει να το δούμε (…). Δεν είναι εισηγητικό όργανο η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να κρίνει κατά τη συνείδησή του.

Αν συνεπώς είναι απλώς συμβουλευτική η άποψή του, νομίζω ότι αυτό συνιστά και αντισυνταγματικότητα, ανεξάρτητα από το αν είναι «interna corporis» αυτό το ζήτημα (…) Αυτό το οποίο εγώ εύχομαι είναι να υπάρξει συμφωνία, γιατί ακόμη δεν είναι σίγουρο, αλλά και να μην χειροτερέψει η κατάσταση, διότι ξεκινήσαμε από τα 2 δισ. ευρώ πήγαμε στα 5 δισ. και καταλήξαμε στα 8 δισ. ευρώ».
Γιατί φτάσαμε σε μία τέτοια συμφωνία

«Εδώ πληρώνουμε μία κακή διαπραγματευτική τακτική μίας άπειρης και όχι ικανής κυβέρνησης. Όταν ο κ. Βαρουφάκης πήγαινε και κούναγε το δάχτυλο στον Σόιμπλε και στους άλλους, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν είναι τζάμπα. Μας έχει κοστίσει δισεκατομμύρια η διδαχή που μας έκανε (…). Την ευθύνη την έχει ο κ. Τσίπρας που τον επέλεξε. Να είμαστε εξηγημένοι (…). Το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας προφανώς ανίκανος Υπουργός δεν πρέπει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».

-Σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής φορολογικών βαρών:

«Πιο οριζόντια μέτρο περικοπών από την αύξηση ΦΠΑ δεν υπάρχει».

Σχετικά άρθρα