Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή»

«Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Ασφαλιστικές Εισφορές, Βουλή των Ελλήνων, ΕΚΑΣ, Εκλογές, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Λουκάς Παπαδήμος, Μισθοί, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παππάς, Οικονομική Ύφεση, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Συντάξεις, ΣΥΡΙΖΑ, Τρόικα,

«Το ποιος καλύπτει τα δημοσιονομικά κενά, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Κι είναι η πρώτη φορά που το βάρος πέφτει σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας για τη διαπραγμάτευση.

«Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα κείμενο των θεσμών με απαιτήσεις όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις. Κι από χτες και μετά, έχει χαρακτηρισθεί ως θετικό βήμα και βάση η πρότασή μας, η οποία έχει ως κεντρική φιλοσοφία ότι τα πλεονάσματα με τα οποία εμείς στην αρχή διαφωνούσαμε, γιατί πιστεύαμε πως δεν είναι αυτή η ελληνική οικονομία, και οι αρχικές προτάσεις μας ήταν για μισή μονάδα χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι στόχοι που πρότειναν οι θεσμοί να πιαστούν με μεταφορά των βαρών στους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν», είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε παράλληλα και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πως ξεκίνησε και πως αυτό εξελίσσεται, λέγοντας: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε με την ελληνική δέσμευση για πλεονάσματα 3% φέτος και 4,5% το 2016. Και είμαστε σε πλεονάσματα 1% φέτος και 2% για το 2016. Είναι 4,5% του ΑΕΠ, 8 δις περίπου. Αν είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά αυτή τη στιγμή, με το ταλέντο που είχε δείξει και τη στοχοπροσήλωση να κόβει από τα χαμηλά εισοδήματα και να το θεωρεί αναπτυξιακό μέτρο, ο λογαριασμός θα ήταν κοντά στα 10 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους».

Αναφερόμενος ο ίδιος στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τόνισε: «Το ασφαλιστικό σύστημα μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το PSI του κατέστρεψε τα αποθεματικά, τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι αρνητικά και η ανεργία υψηλή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμασταν, θα έπρεπε να κάνουμε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: ή να κόψεις συντάξεις και παροχές ή να αυξήσεις τις εισφορές. Εμείς είπαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές από αυτούς που μπορούν, γιατί είπαμε όχι στα υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων».

Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επικρίσεις από το κόμμα της αξιωμτικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία «είναι σε απόλυτη παραζάλη» και «βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».

«Dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία. Οι τελευταίες μέρες απέδειξαν ότι όλοι απεύχονται ακραία σενάρια. Φαίνεται πως και η ΕΚΤ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων κι αποτρέπει οποιαδήποτε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, που άλλοι ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν. Άρα μπορούμε με ψυχραιμία να συζητήσουμε με τους εταίρους. Σημείο εκκίνησης για μας είναι η ειλικρίνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Για το εάν θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας, προς ψήφιση τη συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Παππάς υπογράμμισε: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

Σχετικά άρθρα