Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μην ποντάρετε στα σενάρια τρόμου, το μήνυμα Παππά

Μην ποντάρετε στα σενάρια τρόμου, το μήνυμα Παππά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, Νίκος Παππάς, Χρεοκοπία,

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο CNN, λέγοντας ότι το κακό σενάριο για την ελληνική υπόθεση δεν έχει πολλές πιθανότητες.

Σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμφανίστηκε στο CNN θέλοντας να περάσει μια εικόνα ηρεμίας και ελέγχου της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν η Ευρώπη είναι αυτή που γνωρίζουμε και θέλουμε, θα πρέπει να δείξει ανοχή και σε μια διαφορετική άσκηση πολιτικής.

Η πρώτη του απάντηση είναι ενδεικτική του κλίματος ηρεμίας που θέλησε να περάσει εντός αλλά και εκτός συνόρων:

«Πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι το πρότζεκτ του αιώνα. Οπότε, κανείς δε θα έπαιρνε το ρίσκο να το διακινδυνεύσει για μόλις 0,5% του ελληνικού, το οποίο αντιστοιχεί σε 900 εκατ. ευρώ. Για αυτό, θεωρώ ότι – όπως είπε και η Άνγκελα Μέρκελ – εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Είναι η ώρα να αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια ανεκτική ένωση κρατών, ότι μπορεί να είναι ανεκτική απέναντι και στην άσκηση διαφορετικής πολιτικής»

Στην ερώτηση ποιες είναι οι υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποιες είναι οι απτές προτάσεις που μπορεί αν καταθέσει πέρα από τις κόκκινες γραμμές της, ο Έλληνας υπουργός απαντά:

«Πέρα από το ΦΠΑ και τις συντάξεις έχουμε προτείνει παραμετροποιημένα μέτρα – παραμετροποιημένα, δηλαδή μπορείς να εντοπίσεις και να υπολογίσεις τα ακριβή νούμερα – για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 2% του ΑΕΠ. Έχουμε μια διαφωνία με τους Θεσμούς επί τους σημείου στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι μόλις 0,5% . Μπορώ και εγώ τώρα να αναλάβω το ρόλο του δημοσιογράφου και να σας ρωτήσω: είναι αυτό ένα νούμερο ικανό να μας αποτρέψει από την επίτευξη συμφωνίας; Δεν το νομίζω».

Στην συνέχεια ο κ. Παππάς ερωτάται για την κόπωση που παρουσιάζει ο ελληνικός λαός και την ανησυχία που τον διακατέχει.

«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται κανείς να ανησυχεί και δεν χρειάζεται κανείς να τροφοδοτεί αυτά τα τρομερά σενάρια. Επομένως, χρειάζεται να αφήσουμε αυτά τα τρομερά σενάρια στην άκρη, νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποδείξει ότι αντιπαθούν αυτά τα σενάρια. Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το κόστος που θα υπάρξει σε περίπτωση μη συμφωνίας, επομένως αυτή είναι μια πολύ καλή αφετηρία και αυτό κάνει και τις δύο πλευρές να είναι ειλικρινείς και (τις κάνει) να εξηγήσουν ακόμα και τις διαφορές που έχουν και να μάθουν να ζουν με αυτές τις διαφορές, γιατί αυτό είναι η Ευρώπη».

Όσο για την εκροή καταθέσεων που ο δημοσιογράφος του CNN υπολόγισε σε 2 με 3 δις τις τελευταίες ημέρες, και κατά πόσον το γεγονός αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση, ο κύριος Παππάς δηλώνει:

«Φυσικά και ανησυχούμε, φυσικά και δεν μας αρέσει αυτό το φαινόμενο, όμως πρέπει να αποδώσουμε αυτή τη συμπεριφορά του κόσμου, που έχει τα χρήματά του στις τράπεζες, στο γεγονός ότι υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια αρνητική δημοσιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα. Επομένως, θα συμβούλευα όλους να μη στοιχηματίζουν και να μην ποντάρουν πολλά στο σενάριο του τρόμου».

Σχετικά άρθρα