Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φοροκαταιγίδα στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα με τίμημα την συμφωνία

Φοροκαταιγίδα  στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα με τίμημα την συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισφορά Αλληλεγγύης, Επικουρικές Συντάξεις, Σύνοδος Κορυφής, Φορολογία, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Με φοροκαταιγίδα στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και με μια σταδιακή αλλά βραχυπρόθεσμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει την συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, που θα προηγηθεί της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα υπάρξει προσέγγιση με τους θεσμούς, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που οι πιστωτές μας ανεβάζουν στα 4,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα προταθεί σωρεία φορολογικών επιβαρύνσεων που θα στοχεύουν τα υψηλά εισοδήματα, με το μεγάλο ερώτημα, πάντως, να παραμένει ποια εισοδήματα θεωρεί “υψηλά” η κυβέρνηση και τις πληροφορίες να δείχνουν φοροεπιδρομή και στα μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα θα προτείνει:

-Πρόσθετος φόρος 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ή ίσως αν απαιτηθεί ο πήχης να χαμηλώσει και άνω των 500.000 ευρώ αλλά με μικρότερο συντελεστή.

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή 26% για τις επιχειρήσεις στο 29%, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην Ελλάδα είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη παραπαίουν από την ύφεση.

-Κλιμακωτές αυξήσεις στους συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσους έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 300% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει πλούσιους εργαζόμενους με μικτές αποδοχές 2.500 ευρώ το μήνα(καθαρά κάτω των 1800 ευρώ το μήνα).

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2016, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. Μέσα σ αυτή την τριετία όσοι λάβουν πρόωρη σύνταξη, επειδή έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα υφίστανται μείωση της τάξης του 16% μέχρι να συμπληρώσουν τα πλήρη όρια ηλικίας.

-Μειώσεις στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξει, δηλαδή σ αυτές που κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ και αφορούν περίπου 80.000 συνταξιούχους . Οι υπόλοιποι 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη δεν θίγονται.

-Θολή εξακολουθεί να είναι η εικόνα για την νέα πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να «θυσιαστεί» ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% για φάρμακα (που ήδη έχουν την χαμηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη) και βιβλία, προκειμένου να παραμείνουν στο συντελεστή 13% το ρεύμα, τα βασικά είδη διατροφής και ο τουρισμός.

-Περικοπή στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, με μια δέσμευση των εταίρων για ενισχύσεις που θα αφορούν τα ελληνικά σύνορα ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, όπως ήδη έχει γράψει το tribune.gr, η ελληνική κυβέρνηση και θα συζητήσει μερικές ακόμη «υποχωρήσεις» έναντι των ευρωπαίων εταίρων , με στόχο την συμφωνία.

Οι «παραχωρήσεις» αυτές θα αφορούν κυρίως τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις .

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση:

-Αποδέχεται την ενεργή συμβολή του ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού πλαισίου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για μέτρα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά ενδεχομένως και η αλλαγή των ορίων ηλικίας με βάση το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως βέβαια και η ενοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων.

-Αποδέχεται την ενεργή συμβολή του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για την κατάρτιση ενός νέου εργασιακού πλαισίου, με στόχο την ευελιξία αλλά και την ασφάλεια στην εργασία.

-Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, με εξαίρεση τα δίκτυα και κυρίως τις υποδομές στην ενέργεια και το νερό.

-Θα αποδεχτεί έναν πλήρη έλεγχο από μέρους της ΕΕ των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου, ώστε στο εξής να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

-Θα αποδεχτεί ακόμη και μια περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αν αυτό θεωρεί ως ένα από τα λίγα εμπόδια για την σύναψη συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει και την προηγούμενη απόφαση της για μια πλήρη και ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, με την λήξη του προγράμματος, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι προτείνουν την παράταση του ισχύος προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 ή ενδεχομένως και μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι στην νέα αυτή παράταση θα αποκλειστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχετικά άρθρα