Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμμάχους τους επιχειρηματίες θέλει ο Τσίπρας για την έξοδο σε νέες αγορές

Συμμάχους τους επιχειρηματίες θέλει ο Τσίπρας για την έξοδο σε νέες αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BRICS, Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Σταθάκης,

Την δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για επέκταση σε νέες αγορές, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» και τόνισε ότι «σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων».

“Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια, η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να πρωτοπορεί και η Ελλάδα να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος.

«Το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να μεγαλουργήσει όταν έφυγε από τα στερεότυπα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ανακαλύψουμε και τον νέο κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα γύρω μας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό κόσμο και τις αναδυόμενες νέες οικονομίες», είπε ο Πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις επαφές που είχε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ με το δ.σ. της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS αλλά και ηγετικούς παράγοντες σημαντικούς των νέων αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον πλανήτη.

Στους επιχειρηματίες μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μαζί με τη λύση που θα υπάρξει στο γενικότερο πρόβλημα θα πρέπει να ανοίξουν και νέες δυνατότητες για μια ισχυρή παρουσία ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και για ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom και αντιπροσωπεία της τράπεζας των BRICS

Ενεργειακά θέματα, καθώς και το θέμα του αγωγού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Λαφαζάνη είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον της για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εκ μέρους της τράπεζας των BRICS στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρός της Κουνταπούρ Βαμάρ Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας τράπεζας Πάολο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, καθώς και ο Βλάντιμιρ Ντμίτριεβ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αίτημα της Ελλάδας να γίνει μέλος της Τράπεζας και τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά αυτό το αίτημα με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο κ. Στόρτσακ υπογράμμισε την υποστήριξη της Ρωσίας στην ελληνική συμμετοχή.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε μακρά συζήτηση εργασίας με τον πρόεδρο της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Ντμιτρίεφ. Η συγκεκριμένη τράπεζα, με θυγατρική της, θα συμμετάσχει κατά 50% στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού με το ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος και συμφωνήθηκαν θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το μνημόνιο για τον αγωγό ανάμεσα στις δυο χώρες και την εκτέλεση του έργου.

Σχετικά άρθρα