Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ειπώθηκε στην “κλειστή” συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τι ειπώθηκε στην “κλειστή” συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Αλέξης Μητρόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωζώνη, Κώστας Λαπαβίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, ΣΥΡΙΖΑ, Χρεοκοπία,

Ο έντονος προβληματισμός είναι διάχυτος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο φάνηκε και από τη στάση που κράτησαν οι βουλευτές της Κουμουνδούρου στη συνεδρίαση της Τρίτης, στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους ενάντια στους δανειστές, τονίζοντας ότι πλέον η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Η μεγάλη πλειοψηφία της ΚΟ τάσσεται υπέρ μίας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση και θα αποτρέψει την είσοδο στα αχαρτογράφητα νερά μίας χρεoκοπίας εντός της Ευρωζώνης και ενός Grexit.

Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δίλημμα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται μία επώδυνη συμφωνία, μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος και από την άλλη η ρήξη με τους δανειστές.

Η διλημματικού χαρακτήρα δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι βουλευτές της κυβέρνησης κράτησε τους τόνους στην ΚΟ χαμηλά και συμπύκνωσε το χρόνο της συνεδρίασης, που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμενόταν εκρηκτική και μαραθώνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και μέλος της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανεβαίνοντας στο βήμα της αίθουσας της Γερουσίας, έδωσε λεπτομέρειες για τα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες που οδήγησαν στο νέο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε ότι οι πιστωτές δήλωσαν αναρμόδιοι να διαπραγματευθούν όταν παρέλαβαν από την ελληνική πλευρά ισοδύναμα για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ

«Το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη», είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, θυμίζοντας ότι προεκλογικά ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως αν γίνει η αρχή με μία χώρα, θα ακολουθήσουν κι άλλες. «Αυτό το υπερόπλο για να δοκιμαστεί πρέπει να το φτάσεις ως το τέλος», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία γίνεται τώρα και επιμένοντας πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο με στοιχεία ωφέλειας για την χώρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε μετά τον Αλέξη Τσίπρα ότι βασική κόκκινη γραμμή για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους μέσα από την απομείωσή του.

Ότι η διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της,παραδέχθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, τονίζοντας όμως ότι ίσως αυτό αποδεικνύει από μόνο του ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

«Πρέπει να διαμηνύσουμε βροντερά -και αυτό μπορεί να γίνει με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα : επιτέλους ας συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί», είπε ο Κώστας Ήσυχος, παραδεχόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν έρθει προς ώρας σε τέλμα.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να επιστρατεύσει στη διαπραγμάτευση τα αποτελέσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, τα οποία θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σταθερά επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, επιμένοντας ωστόσο στην αποφυγή της ρήξης με τους δανειστές. «Πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκπροσωπώντας την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία επίσης κράτησε χαμηλούς τόνους στις κριτικές φωνές προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Στάθης Λεουτσάκος τόνισε ότι υπάρχουν διέξοδοι. «Στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν όμως και μονόδρομοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ημαθίας, Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ώστε αν μας οδηγήσουν εκεί, να μην επικρατήσει χάος»,είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι οι πρώτοι έξι μήνες θα είναι οι δύσκολοι σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης τάχθηκε κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τις 47 σελίδες από τις εφημερίδες.

Σχετικά άρθρα